:

:

TV Most

Foto: ilustracija

clock

Decembar 16, 2018   19:07

0

209

Gazeta ekspres: Haradinaj odbija ponudu EU

Kosovska vlada verovatno neće prahvatiti ponudu koju su zvaničnici iz Brisela uputili u pismu Ramušu Haradinaju kako bi Priština ukinula takse za proizvode iz centralne Srbije, piše Gazeta ekspres.

List navodi da će Federiki Mogerini pisani odgovor biti poslat sutra, ali se navodi da sadržaj onoga što će Haradinaj uputiti „neće biti drugačijeg stava od onog koji već znaju svi građani Kosova“.

Šef kabineta Ramuša Haradinaja Avni Arifi potvrdio je za Gazetu ekspres da je kosovska vlada dobila pismo iz Brisela i da će premijer odgovoriti sutra.

„Pismo ne sadrži ni jedan red sa nekim stavom koji već nije poznat građanima Kosova. Sve pozicije Vlade poznate su građanima“, rekao je Arifi.

Na osnovu ove izjave po svoj prilici Mogerini će sa drugim komesarima EU dobiti negativan odgovor, ocenjuje list.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini, evropska komesarka za trgovinu Sesilija Malstrom i komesar za evrospku susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han uputili su zajedničko pismo kosovskom premijeru Ramušu Haradinaju u kojem mu nude rešenje problema vezanog za takse za robu iz Srbije.

Navodi se da iz EU, između ostalog, predlažu da se odrednica „UNMIK“ u CEFTA sporazumu zameni odrednicom „Kosovo*“ (Kosovo sa zvezdicom), a zauzvrat traže da prištinske vlasti, u znak dobre volje, pre sutrašnjeg sastanka Saveta za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (ŠP) u Briselu, privremeno suspenduju primenu odluke o taksama na robu iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine.

Izvor: Танјуг

prištinska štampatakse
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva