:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

Mart 22, 2019   14:12

0

333

Geopolitički interes NATO - jedan od uzroka bombardovanja

Jedan od uzroka agresije na Jugoslaviju 1999. godine bio je i geopolitički interes vodećih zemalja NATO, rečeno je danas na konferenciji “NATO agresija na SR Jugoslaviju: 20 godina posle”.

Učesnici međunarodne naučne konferencije izneli su i prognoze da će odnosi na međunarodnoj sceni nastaviti da se redefinišu i da svet ulazi u period okončanja zapadne prevlasti.

Profesor sa Fakulteta za diplomatiju i bezbednost Branko Krga rekao je da je je uzrok bombardovanja pre svega bio geopolitički interes vodećih zemalja NATO.

Kaže i da je poslednjih 20 godina pokazalo da je agresija bila velika greška i da su pogrešne i posledice do kojih je ona dovela, te da je naneta velika šteta Jugoslaviji, posebno Srbiji, a da ništa nije postignuto.

Krga, koji je 1999. godine bio šef vojnoobaveštajne službe, a potom i načelnik Generalštaba, rekao je da se “činilo sve” da do sukoba sa Albancima i konflikta sa NATO ne dođe i da se problemi reše mirnim putem, ali da nisu uspeli.

Profesor sa Istraživačkog centra za jugoistočnu Evropu Gordon Bardoš kaže da je intervencija 1999. godine bila prvi marker koji je pokazao kako će od tog momenta SAD voditi svoju spoljnu pokitiku i kako će posmatrati međunarodne odnose.

Navodeći da je SAD u poslednjih 20 godina 19 godina bila u ratu, Bardoš je rekao da je ta zemlja tokom Hladnog rata imala nešto više od 40 intervencija širom sveta, a posle 1991. nebrojeno više.

Naveo je i primer napada dronovima, ističući da je za vreme predsednika Obame odobreno 1.878 intervencija, a za samo dve godine Trampove vlasti 2.243.

On je zaključio da ratovi koje je vodila SAD posle napada na Svetski trgovinski centar i druge mete 2001. godine, nisu ostvarili svoje ciljeve.

Profesor Beatris Bisio sa Univerziteta u Riu u Brazilu rekla je da su potvrđene prognoze da dolazi do velike promene posle kraja Hladnog rata i raspada ŠSR, kada se činilo da je SAD vrhovni gospodar sveta, i da počinje pad Zapada i NATO-a, i uspon Azije.

“To može da znači da ulazimo u period haotičnog okončanja zapadne prevlasti u svetu. Ako je 19. vek bio vek Evrope, 20. vek SAD, sad smo na tački kad možemo da kažemo da je ovo vek Azije”, rekla je Bisio.

Podsetivši na partnerstvo Rusije i Kine, ona je rekla da takvi odnosi redefinišu međunarodnu scenu i dodala da se postavlja pitanje može li ovakav period voditi svet ka značajnim konfrontacijama.

Profesor Liu Zuokui iz Pekinga rekao je da je i bombardovanje Jugoslavije pokazalo da u svetu i dalje postoje politika sile i hegemonija, koja je najveća pretnja miru u svetu.

“Za Kinu su razvoj i saradnja najbolji odgovori hegemoniji i politici sile, a moramo naći partnere sa kojima ćemo se protiv toga boriti”, rekao je on i istakao da je za građane važno da država gleda u budućnost.

On je naveo da su evropske intergracije pravi put za Srbiju te istakao da je siguran da je srpski narod mudar i sposoban da reši i pitanje Kosova.

Bombardovanje pokazalo nemoć međunarodnog prava

Učesnici konferencije ocenili su da je intervencija 1999. bila nelegalna i nelegitimna i da je pokazala nemoć međunarodnog prava.

Profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Vladan Jončic rekao je da je NATO intervencija po definiciji UN bila agresija, tokom koje su teško povređene norme međunarodnog prava i da su izvršeni zločini protiv mira, zločini protiv čovečnosti i ratni zločini.

Među ratnim zločinima su korišćenje projektila zabranjenih međunarodnim pravom, osiromašenog uranijuma, kasetnih bombi, napadi na hemijska postrojenja, napadi na civilno stanovništvo i civilne objekte, povrede pravila o zaštiti bolnica, obimna razaranja bez opravdanja vojnom potrebom, napadi na gradove i sela i objekte koji nisu branjeni.

Profesor je rekao da je neselektivno bombardovanje, posebno područja KIM, dovelo do prisilnog iseljavanja stanovništva.

Govoreći o posledicama agresije, Jončić je rekao da je ignorisanjem SB UN urušen sistem kolektivne bezbednosti, te da je NATO iz statusa odbrambenog pakta prešao u ofanzivni vojno-politički savez „koji bi disciplinovao svet po zapadnim vrednostima".

„Cilj da se spreči takozvana humanitarna katastrofa nije ostvaren. Naprotiv. Izvršena je još veća humanitarna katastrofa", rekao je Jončić.

Posledice su, istakao je profesor, i velika stradanja civila, materijalna razaranja, ali i kontaminacija prirode čije se posledice još istražuju.

Profesor Boris Krivokapić sa Poslovnog i pravnog fakulteta Univerziteta Union rekao je da je bombardovanje Srbije, bez dileme, bila agresija i kršenje međunarodnog prava, ali i čitavog niza normi i odredbi ustava država koje su u njemu učestvovale.

On je rekao da agresija nije bila ni legitimna i ocenio da se pokazalo da su događaji na KiM, koji su bili povod za agresiju, bili „namešteni".

„Autoritet međunarodnog prava je doveden u pitanje", istakao je on.

Profesor sa Moskovskog državnog univerziteta Lomanosov Leonid Dobrohotov smatra da je bombardovanje bilo kršenje međunarodnog prava i pokušaj zapada da promeni odnos skoro jedine zemlje u Evropi koja je prijateljski nastrojena prema Rusiji.

„To je bio pokušaj Zapada da uvede praksu unilateralnog sveta", rekao je Dobrohotov, ističući da je u međuvremenu došlo do promena odnosa snaga u svetu.

Profesor austrijskog Univerziteta u Insbruku Hans Kehler rekao je da je NATO rat pokazao nemoć međunarodnog prava.

„Pokazalo je da međunarodno nije zakon u pravom smislu, budući da je glavni kriterijum za zakon sprovodljivost", rekao je Kehler i dodao da se nada da će ubuduće takve unilateralne odluke biti sprečene.

Dodao je i da je Rusija razočarana u zapad i da im je teško da razumeju argumente Srbije kad je reč o evropskim integracijama.

Izvor: Танјуг

NATO agresija na SRJ20 godina posle
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva