:

:

TV Most

clock

Januar 21, 2019   15:23

0

252

Goran Petrović i Rajko Petrov Nogo dobitnici "Velike nagrade Ivo Andrić"

Žiri za dodelu "Velike nagrade Ivo Andrić" odlučio je da nagradu za životno delo za 2018. godinu dodeli srpskom piscu Goranu Petroviću za celokupno prozno stvaralaštvo, kao i za knjigu kratke proze "Saveti za lakši život", dok je nagrada za najbolju knjigu pripala Rajku Petrovu Nogu za pesničko delo "Sonet i smrt".

 

Goranu Petroviću i Rajku Petrovu Nogu nagrada će biti uručena 27. januara u Andrićevom institutu, u Andrićgradu, izjavila je rukovodilac Odeljenja za književnost Andrićevog instituta Aleksandra Vraneš na konferenciji za novinare.

Predsednik žirija Jovan Delić je rekao da su knjige Gorana Petrovića objavljene u 119 izdanja, od čega 67 na srpskom jeziku, a 52 u prevodima na 13 jezika i da on danas pripada svetskoj književnosti.

Prema njegovim rečima, "Velika nagrada Ivo Andrić" javno promoviše Gorana Petrovića kao "planetarnu književnu činjenicu".

Delić je ocenio da dva do sada najznačajnija Petrovićeva romana "Opsada crkve Svetog Spasa" i Sitničarnica "Kod srećne ruke" – "najizrazitije potvrđuju spoj najfinijeg pripovedanja u znaku savremene fantastike, na tragu onog puta pripovedanja koji su razvili Borhes, Kiš i Pavić i nacionalne istorijske tematike".

Delić je ocenio i da je Rajko Petrov Nogo "danas u najužem krugu najvećih živih srpskih pesnika", kao i da je tema smrti obeležila njegovu poeziju.

Ukazao je da središni deo knjige "Sonet i smrt" čini sedam potresnih soneta o keruši.

Nogovi soneti su raskošno raznovrsni, sa puno svetlosti unesene u smrt i grob i sa već poznatim Nogovim spojem tužbalice i uspavanke, ocenio je Delić.

Član žirija Želidrag Nikčević rekao je da su nagrađena dva velika srpska savremena pisca.

Pored visokoestetskog nivoa njih dvojica svojim delom i životom poseduju jednu širu duhovnu, duševnu emotivnu dimenziju zbog kojih ne samo da visoko cenimo njihovo delo, nego ih i volimo kao pisce, rekao je Nikčević.

Prema njegovim rečima, oni savremenu srpsku književnost predstavljaju u najboljem svetlu pokazujući da ta naša basnoslovna tradicija ima žive današnje nastavljače.

Nikčević je rekao da je njihovo delo veoma blisko Andrićevom stvaralaštvu po visokom kvalitetu, ozbiljnosti, predanosti poslu i plemenitoj težnji da se svoje stvaralaštvo veže uz sudbinu svoga naroda. Ukazao je i na povezanost ovih pisaca sa Republikom Srpskom.

Izvor: FoNet,RTS

nagrada "ivo andrić"
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva