:

:

TV Most

clock

Mart 25, 2019   20:04

0

301

"Gorenje" seli kompletnu proizvodnju rashladnih uređaja u Valjevo

Do kraja aprila iz Velenja u Valjevo biće preseljena i poslednja preostala linija ugradnih frižidera. Tako će, prema rečima Izvršne direktorke "Gorenja" Stanke Pejanović, biti objedininjena kompletna proizvodnja rashladnih uređaja na jednom mestu i to u Srbiji. U planu je i izgradnja nove proizvodne hale na prostoru nekadašnje fabrike "Elind". Kineska kompanija "Hajsens Grupa" u Evropi prošle godine je kupila kompaniju "Gorenje", pa tako Valjevo postaje centar za proizvodnju rashladne tehnike te kompanije.

Valjevo će preuzeti kompletnu proizvodnju frižidera a Velenju ostaje proizvodnja veš mašina, kuhinjske ugradne tehnike, ali i proizvodnja televizora. To su planovi "Gorenja" i novog kineskog vlasnika "Hajsens". Do kraja sledeće godine olakšice će videti i zaposleni u Valjevu jer se uz nova zapošljavanja planira i uvođenje tehnologije nove generacije.

"Kapacitet te fabrike će biti 750 hiljada uređaja godišnje, znači u početku će biti manje a onda će rasti i za 750 hiljada, to znači duplu proizvodnju koju imamo u Valjevu. To će nam značiti i oko 1.000 novih radnika i verujem da ćemo već krajem iduće godine imati fabriku odakle će doći prvi frižideri", kaže direktor za komunikacije kompanije "Gorenje" Denis Oštir.

A kada je reč o digitalizaciji kućne tehnike, ona se u svetu već sada od uređaja pretvara u prijatelja. Na tome radi 400 inženjera "Gorenja", odnosno 6.000 inžinjera "Hajsensa".

Već sada frižideri poručuju šta nedostaje od namirnica, šporeti signaliziraju da ručak ne zagori. Mašina za veš naručuje deterdžent, a sav rad prati digitalni servis.

Pošto su aparati prevashodno povezani sa sigurnosnim mrežama više se neće dešavati da ljudski faktor bude presudan i da vam na primer, zagori ručak kao što se ranije dešavalo.

Uređaji ne mogu da se hakuju, što bi ugrozilo bezbednost kućne tehnike.

"Za određene aparate, na primer šporet koji je otvoren ne možete da imate rimout kontrol, već može biti samo monitoring a pećnica – čim ja otvorim za nešto više vremena, tako se resetuju daljinski ukazi", kaže Dušan Zupančič, direktor razvoja digitalizacije u "Gorenju".

Kada je reč o novom zapošljavanju u Srbiji, u "Gorenju" ističu značaj kolektivnog ugovora na nivou kompanije iz 2018. godine. Za razliku od Pravilnika o radu koji jednostrano donosi i menja poslodavac, ugovor za radnike i sindikate znači veća prava i dodatnu sigurnost.

Novine se odnose na povećanje osnovne plate, regresa, naknade za topli obrok, a plate će se godišnje usklađivati prema porastu maloprodajnih cena u Srbiji.

Izvor: RTS

GorenjeValjevo
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva