:

:

TV Most

Foto: EPA

clock

Novembar 15, 2018   9:50

0

165

Gruevski namerava da zatraži azil

Bivši makedonski premijer Nikola Gruevski je nadležnim mađarskim organima dostavio takozvano pismo o namerima, u kojem je najavio da će zatražiti politički azil – saopštilo je Ministarsko predsedništvo posredstvom agencije MTI.

Mađarske vlasti su iz bezbednosih razloga omogućile Gruevskom, imajući u vidu da je 10 godina bio predsednik vlade, da podnese zahtev za azilom i uskoro će biti saslušan budimpeštanskoj ispostavi Ureda za useljenje i državljanstvo – piše dalje u saopštenju i dodaje da će proces biti obavljen u skladu sa mađarskim i međunarodnim zakonima.

“Makedonija je za Mađarsku strateški partner i važan saveznik, a dobri bilateralni odnosi su važni i za razvoj balkanske regije i evropske bezbednosti. Mađarska je spremna za saradnju sa svakom makedonskom vladom, pa ni na koji način ne želimo da se mešamo u unutrašnje stvari jedne suverene države, a zahtev bivšeg premijera smatramo isključivo pravnim pitanje”, zaključuje se u tekstu, uz opaske da po tom pitanju više neće biti zvaničnih informacija.

Aktuelni predsednik makedonske vlade Zoran Zaev je, kako prenose mađarski mediji, izjavio da je Ministarstvo unutrašnjih poslova te zemlje već zatražilo od Mađarske izručenje Gruevskog, osuđenog na dve godine zatvora zbog korupcije. Prema internet sajtu balkanskog ureda Slobodnog evropskog radija Zaev očekuje da “Mađarska pokaže primer i da ne pruži zaštitu jednom kriminalcu, koji je naneo štetu makedonskom narodu”.

Nezavisna “Nepsava”, pozivajući se na poverljive izvore, tvrdi da je Gruevski u Mađarsku došao ilegalno, bez ispravnih dokumenata, pa je pitanje ko je sve učestvovao u organizaciji njegovog beksta. Pominje se njegovo dugogodišnje prijateljstvo s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, zbog čega mu je omogućen “VIP postupak”, namenjen samo značajnim ličnostima.

Izvor: RTV, Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva