:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Novembar 15, 2018   13:18

0

129

Gruevski saslušan u Budimpešti, traži azil

Bivši makedonski premijer u bekstvu Nikola Gruevski iskazao je nameru da traži azil u predstavništvu Mađarske van Makedonije i Budimpešta nema ništa sa njegovim izlaskom iz zemlje, rečeno je u mađarskoj vladi, preneo je RSE.

Šef kabineta premijera Mađarske Viktora Orbana odbio je da kaže u kojoj je zemlji Gruevski zatražio azil i kojim putem je došao do Kancelarije za imigracije i azil u Budimpešti gde je predao dokumenta za azil i bio saslušan.

Prema njegovim rečima, Mađarska još nije dobila zvaničan zahtev iz Skoplja za izručenje Gruevskog, a Budimpešta će se ponašati "u skladu sa zakonom" ako se to dogodi, prenosi Rojters.

Ministarstvo pravde Makedonije saopštilo je danas da se radi na kompletiranju potrebne dokumentacije za ekstradiciju Gruevskog, prenela je Makedonska radio-televizija navodeći da premijer Zoran Zaev očekuje da Mađarska odgovori pozitivno na zahtev Skoplja i da ga izruči.

Nekadašnji makedonski premijer Nikola Gruevski je saopštenje da će zatražiti azil u Mađarskoj podneo u jednom mađarskom diplomatskom predstavništvu, ali ne u Skoplju – izjavio je danas vodeći ministar Ministarskog predsedništva Gergelj Guljaš na redovnoj konferenciji za novinare, koja se uvek održava nakon sednice vlade.

Visoki funkcioner je, međutim, odbio da konkretno odgovori da li se to dogodilo u mađarskoj ambasadi u Albaniji ili Srbiji, kao ni kojim putem je Gruevski stigao u Mađarsku.

“Poznato je da u većini slučajeva stanovnici balkanskih država mogu granicu da pređu i sa ličnom kartom, tako da pasoš po pravilu i nije potreban”, dodao je Guljaš.

Prema njegovim rečima bivši predsednik makedonske vlade nije zadržan i saslušan u pograničnoj tranzitnoj zoni, kao drugi migranti, čisto iz bezbednosnih razloga.

“Tu je učinjen opravdan izuzetak, a ceo postupak će se sprovesti shodno mađarskim zakonima”, istakao je ministar i dodao da zvanični zahtev Makedonije za izručenje Gruevskog još nije stigao. On je ponovio da Mađarska želi da nastavi dobre odnose sa Makedonijom, o čemu su jutros telefonom razgovarali dvojica ministara spoljnih poslova – Peter Sijarto i Nikola Dimitrov.

Aktuelni predsednik makedonske vlade Zoran Zaev je, kako prenose mađarski mediji, izjavio da je Ministarstvo unutrašnjih poslova te zemlje već zatražilo od Mađarske izručenje Gruevskog, osuđenog na dve godine zatvora zbog korupcije. Prema internet sajtu balkanskog ureda Slobodnog evropskog radija Zaev očekuje da "Mađarska pokaže primer i da ne pruži zaštitu jednom kriminalcu, koji je naneo štetu makedonskom narodu".

Nezavisna “Nepsava”, pozivajući se na poverljive izvore, tvrdi da je Gruevski u Mađarsku došao ilegalno, bez ispravnih dokumenata, pa je pitanje ko je sve učestvovao u organizaciji njegovog beksta. Pominje se njegovo dugogodišnje prijateljstvo s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, zbog čega mu je omogućen “VIP postupak”, namenjen samo značajnim ličnostima.

Kancelarija mađarskog premijera Viktora Orbana potvrdila je juče da je Gruevski podneo zahtev za azil mađarskoj kancelariji za imigracije, tražeći izbeglički status.

"Kancelarija za imigraciju i azil sprovešće, što se tiče azila, proceduru procene u skladu sa mađarskim i međunarodnim zakonom", navodi se u saopštenju Orbanove kancelarije, prenela je agencija Rojters.

Kancelarija mađarskog premijera je istakla da je Makedonija važan saveznik i strateški partner i da Mađarska smatra da je procena zahteva Gruevskog za azil "isključivo pravno pitanje".

Gruevski je u utorak na Fejsbuku objavio da je u Budimpešti i da je zatražio politički azil, nakon što je u poslednje vreme dobijao pretnje smrću.

"Uvek ću ostati veran Makedoniji. Nikada neću odstupiti", poručio je Gruevski, za kojim su makedonske vlasti raspisale poternicu.

Izvor: Agencije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva