:

:

TV Most

clock

Mart 13, 2019   14:22

0

108

Haradinaj: Uprkos svim zahtevima ne mogu ukinuti takse - dok ne vidim sve elemente obavezujućeg sporazuma

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da svi saveznici Kosova zahtevaju ukidanje takse na uvoz robe iz Srbije i ocenio da to nije fer, jer je Srbija ta koja postavlja uslove za nastavak pregovora.

Pozicija Berlina je potpuno jasna - dijalog je od ključne važnosti i mora da bude nastavljen, a takse su prepreka i moraju da budu ukinute, rekao je Haradinaj komentarišući razgovor sa najbližim saradnicima nemačke kancelarke Angele Merkel, prenose prištinski mediji.

Kosovski premijer je istakao da je razumeo poruku, ali je ocenio da bi svi trebalo da prekinu da pritiskaju samo žrtvu, što je u ovom slučaju Kosovo.

Uprkos zahtevima svih naših zapadnih saveznika, ja ne mogu doneti odluku o ukidanje takse ukoliko pre toga ne vidim sve elemente obavezujućeg sporazuma između Srbije i Kosova, poručio je Haradinaj.

On je optužio Zapad da se ponaša kao da živimo u Srednjem veku.

Međunarodna zajednica nije u stanju da zapreti Srbiji i da od nje traži da se vrati dijalogu, pa vrši pritisak na nas. Mislim da ovo nije Srednji vek i stvari se ne rade na ovakav način, jer smo svi mi predstavnici slobodnih država, kazao je Haradinaj.

Britanski zvaničnik, Ričard Mur, razgovarao je danas u Prištini sa predstavnicima prištinskog tima za dijaloga, a kopredsedavajući tog tima, Fatmir Ljimaj je nakon razgovara rekao da su teme bile dijaloga i ukidanje nametnutih taksi uvećanih za 100 odsto na robu iz Srbije i BiH.

Kako je prenela RTK 2, Ljimaj je potvrdio i da je i Mur, kao i svi njegovi prethodnici iz SAD i Nemačke, tražio da takse budu suspendovane.

Rekao je da su u razgovoru članovi tima Mura pokušali da ubede da uslovljavanje dijaloga sa ukidanjem taksi nije dobra.

"Stav svih prijatelja je da se pronađe put da se da mogućnost dijalogu, i to nam stalno govore i u Prištini i u Briselu", rekao je Ljimaj.

Sa Murom su, dodao je, razgovarali i o platformi koju je nedavno usvojena u kosovskom parlamentu, te da u za to, kako je rekao, dobili punu podršku.

"Upoznali smo ga sa nekim temama koje u prošlosti nisu bile dovoljno razmatrane za sporazum sa Srbijom. Dobili smo punu podršku od predstavnika britanske vlade. Velika Britanija podstiče i podržava napore za dijalog i učešće Kosova u razgovorima kako bi se postigao sporazum", rekao je Ljimaj.

Govoreći o nedavnom boravku u Briselu, Ljimaj je rekao da je to bio jedan od redovnih sastanaka, te da će ta praksa biti nastavljena i ubuduće.

Izvor: Танјуг

HaradinajtakseKiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva