:

:

TV Most

Foto: EPA-EFE, arhiva

clock

Mart 09, 2019   20:11

0

309

Hejl: Priština će platiti cenu ako bude odgovorna za neuspeh dijaloga

Američki podsekretar za politička pitanja Dejvid Hejl ocenio je danas da se Kosovo nalazi "pred ključnim korakom", i da je na putu ka prosperitetnijoj budućnosti, a način da se to postigne je "sveobuhvatan, obostrano koristan sporazum između Srbije i Kosova".

U tom sporazumu, ključnu ulogu ima "održivo uzajamno priznanje", rekao je on u intervjuu prištinskim medijima i dodao da tokom poseta Beogradu i Prištini nije čuo pretnje nasiljem.

"Zato sam otišao u Beograd i zato sam ovde, da vidim šta možemo da učinimo da pomognemo u tome i da procenimo najbolji način na koji Amerika može da ima konstruktivnu ulogu", rekao je Hejl.

On je intervju dao za Kos sev, Kohu ditore i Gazetu ekspres, nakon sastanka sa liderima prištinskih institucija - premijerom Ramušem Haradinajem, predsednikom Hašimom Tačijem i predsednikom skupštine Kadrijem Veseljijem.

"Želim da naglasim da su Kosovo i Srbija ti koji moraju da donesu odluke koje su potrebne na tom putu i da identifikuju teme koje će se razmatrati za pregovaračkim stolom. Ali, mi verujemo da kreativnost, fleksibilnost i priznanja moraju da se ostvare, i da održivi sporazum mora da doprinese regionalnoj stabilnosti", objasnio je Hejl.

Prema njegovim rečima, SAD nemaju stav o ishodu dijaloga Beograda i Prištine, ali žele da podstaknu "postojeći napor da se dođe do dijaloga i procesa koji će dovesti do suštinskog elementa ovde", a to je, kako je ponovio "održivo priznanje".

"Podržavamo sve što je obostrano dogovoreno i korisno za obe strane u smislu konačnog ishoda", zaključuje Hejl.

Hejl nije želeo da komentariše mogućnost razgraničenja, odnosno razmene teritorija.

Na pitanje da li bi SAD prihvatile bilo koji dogovor koji bi obuhvatio prekrajanje granice duž etničkih linija, on je rekao:

"Ne želim da komentarišem priče, jasno je da je na stranama (Beogradu i Prištini) da postignu dogovor o tome šta će biti potrebno kako bi se normalizovali odnosi i postigao dogovor što bi dovelo do normalizacije i priznanja koje je obostrano korisno i dogovoreno, i takav dogovor će SAD podržati."

On takođe nije želeo da prognozira da li će do kraja godine moći da dođe do rezultata u dijalogu.

Prema njegovim rečima, "ne postoji rok" za razgovore Beograda i Prištine, ali je dodao: "Verujemo da ovde postoji jedinstvena prilika i trenutak u kojem su različiti elementi došli u fokus naše pažnje".

Zamoljen da prokomentariše prištinsku platformu za dijalog, izglasanu u četvrtak, a koju je Beograd kritikovao, a EU nije komentarisala, Hejl je kratko ponovio:

"Mislim da je to odraz debate koja je trenutno u toku. SAD nemaju stav o ishodu pregovora".

On je, takođe, rekao da, na osnovu toga šta je čuo tokom posete i tokom sastanaka u Beogradu i Prištini, niko nije koristio retoriku rata i nasilja.

"Sve što sam čuo odnosilo se na pronalaženje puta ka miru i stabilnosti. To je ono što sam ja čuo, dok bi sve ostalo bilo uznemiravajuće. Tako da mi je drago što sam to čuo. Mislim da je sada važno da strane razmišljaju o tome kako da pronađu način dolaska do tog cilja. Na tom putu postoji mnogo prepreka i mislim da su obe strane dokazale da su dovoljno jake, a sada je vreme da pokažu da su dovoljno pametne kako bi se nastavilo sa pregovorima", istakao je Hejl.

Upitan može li da garantuje da će SAD budno motriti na to da ne dođe do nasilja, nad Srbima na KiM, Hejl je odgovorio:

"Stalo nam je do svih ljudi u ovom regionu i tako je već godinama. Svi naši ciljevi i napori stvoreni su radi postizanja mira i stabilnosti i kako bi se izbegla mogućnost nastajanja novih tragedija i ponovnog povratka u prošlost u kojoj su svi patili... Očekujemo od rukovodstva u okolnim zemljama, ali i na samom Kosovu, da urade sve što je u njihovoj moći kako bi izbegli mogućnost povratka u takvo stanje. Ne mislimo da postoji realan strah da će do toga doći."

"Ono što kažem je da tokom današnjih sastanaka nisam čuo ništa što bi moglo da izgleda kao pretnja ili da sugeriše da su politički lideri spremni da koriste nasilje za ostvarivanje političkih ciljeva, što bismo protumačili kao neprihvatljivo", ponovio je Hejl.

Upitan o prištinskim taksama na robu iz centralne Srbije, on je rekao da "na obe strane postoje prepreke za nastavak dijaloga", i da SAD ohrabruju obe strane da razmisle o načinima kojima bi se mogle te prepreke umanjiti ili ukloniti.

Povodom mogućnosti povlačenja američke vojske zbog Haradinajeve odluke da ne ukine takse, Hejl je kratko odgovorio:

"Ništa se nije promenilo kada je reč o našoj poziciji i našoj posvećenosti."

Izvor: RTS

HejldijalogKiMtakse
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva