:

:

TV Most

Foto: Arhiva

clock

Decembar 15, 2018   19:44

0

307

Hiljadu godina Eparhije raško-prizrenske

Eparhija Raško-prizrenska obeležava hiljadu godina svog postojanja: prvi put se pominje u hrisovulji vizantijskog cara Vasilija drugog, 1019. godine, kada je ušla u sastav Ohridske arhiepiskopije. Za vreme Nemanjića, jedan od temelja srpske države, a u svojoj burnoj i slavnoj prošlosti, do danas, ona je živo pravoslavno središte. Krajem 18. veka, sa Raškom, spojena je u Raško-prizrensku eparhiju.

U staroj, neuglednoj ulici, opasana žicom i pod nadzorom kosovske policije, Bogorodica Ljeviška upisuje nova poglavlja svoje i istorije srpskog naroda. 

"Zenica oka moga, gnezdo je lepote tvoje", na arapskom zapisani Havisovi stihovi u njenoj priprati, još govore o divljenju onoga, ko je u tursko doba, kako predanja kažu, dobio nalog da prekreči freske i od crkve napravi džamiju. 

Preživela je i vladavinu osmanlija: zadužbina slavnog kralja Milutina, građena da zadivi i opstane. I uprkos svim nedaćama, i osvajačima, njene freske su nekako uvek izranjale iz mraka, ispod maltera, pa i posle paljenja i gareži - opstajale sa narodom koji se u njihovom okrilju okuplja.

"Bogorodica Ljeviška, ne zna se da li je lepša spolja ili iznutra, nadamo se da ćemo uspeti da je obnovimo kompletnu, i da će našeg naroda biti više na ovom prostoru. Bilo je i većih iskušenja, nadamo se da ćemo i ovo pebroditi", kaže Đorđe Stefanović, sveštenik u crkvi Bogorodice Ljeviške u Prizrenu.

Tomislav Gađić iz Prizrena kaže da ih je u Prizrenu dvadesetak. "Crkva nas i dan-danas skuplja. Svake nedelje idemo u crkvu Sveti Đorđe i do Bogoslovije i to nas održava", kaže Gađić.

U vreme kada je Bogorodica Ljeviška bila katedralni hram prizrenskih episkopa, Prizrenska eparhija je obuhvatala i podrčja grada Hvosna, oko Peći i Dečana, grada Leskovca i Britosa.

Sredinom 15. veka je pala pod tursku vlast, a 1557. ušla u sastav obnovljene Srpske patrijaršije.

Dve eparhije, Raška i Prizrenska, spojene su 1808. u jednu - Raško-prizrensku eparhiju. Sve mene, stradanja i patnje srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, upisane su u ove zidove - ali i nepomućena vera i nada ugrađene su u ove temelje - što kao mostovi između zemlje i neba, vekovima svedoče o Srbima i njihovoj svetoj zemlji.

Izvor: RTS

Eparhija raško prizrenskajubilejnajava
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva