:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

Maj 14, 2019   9:21

0

148

Hoće li struja poskupeti

Od prošle sedmice, od kada je delegacija Međunarodnog monetarnog fonda stigla u Beograd, mediji spekulišu da će jedna od preporuka biti i povećanje cene struje za pet odsto. Analiza Svetske banke potvrdila je da je struja u Srbiji najjeftinija u Evropi. Kako RTS saznaje, u razgovorima MMF-a i Vlade za sada nije bilo reči o poskupljenju kilovata, takođe ni EPS nije podneo zahtev za korekciju cene.

Aražman sa MMF-om je savetodavan, razgovori traju dve sedmice i nije isključeno da u sklopu nastavka reformi EPS-u preporuče i povećanje cena.

To ne mora da bude obavezujuće jer cenu struje odobrava Agencija za energetiku, ali prvo EPS mora da prosledi zahtev koji prethodno odobri Nadzorni odbor kompanije. A procedura je jasna.

"Mi na osnovu metodologije koju smo propisali, opravdanosti troškova, sve to analiziramo. Zato je i rok od mesec dana da se to analizira, da li treba toliko, da li treba manje, da li treba uopšte. Ali stvarno, unapred da pričamo ništa ne možemo", kaže Dejan Popović, predsednik Agencije za energetiku.

Srpsko tržište električne energije je potpuno otvoreno i svi potrošači, fabrike, ustanove, institucije i male radnje, sem građana, već ugovaraju struju po komercijalnim cenama najčešće na godinu dana.

Za tri miliona i trista hiljada domaćinstava cenu još reguliše država i ona je najniža na evropskom tržištu. Zato se niko od trgovaca ne usuđuje da parira EPS-u i ponudi jeftinije kilovate.

"Struja u Srbiji je takva zato što je 'Elektroprivreda Srbije' domaća kompanija i da treba država da nađe ravnotežu između onoga šta je isplativo za EPS. Da EPS može da preživi i razvija se kao kompanija, da može da ostane konkurentan – i toga da građani plaćaju, ipak, jeftiniju struju od domaće kompanije nego od nekog ko bi uvozio struju i prodavao je", navodi Jelica Putniković iz Balkan magazina.

EPS je započeo velike investicione poslove koji našoj zemlji treba da obezbede čistiju energiju. A prošle godine domaćinstvima cena struje nije menjana.

Poslednji put korekcija je rađena u oktobru 2017. godine, kada je cena kilovat sata povećna za dva posto, što je prosečne račune uvećalo za 68 dinara.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva