:

:

TV Most

clock

Mart 15, 2019   19:54

0

103

I Srbija u borbi za čistiju planetu

Na Skupštini UN za životnu sredinu u Keniji usvojena je deklaracija kojom se svet poziva da smanji upotrebu plastike i nastavi borbu protiv klimatskih promena. Ministar zaštite životne sredine Srbije Goan Trivan izabran je za potpredsednika sledećeg zasedanja Skupštine UN za životnu sredinu 2021. godine.

 

Srbiju u narednim godinama očekuje veliki posao na unapređenju zaštite životne sredine.

"Imamo podršku ne samo zemalja u regionu, već i čitavog Unepa za ono što hoćemo da radimo. Budući da želimo i igramo ulogu u Unepu, želimo da globalno na planetarnom nivou budemo deo najznačajnijih inicijativa", kaže Goran Trivan.

Ohrabrujuće je što se mlade generacije najviše bore za čistiju planetu, poručio je francuski predsednik Emanuel Makron.

"Mladi kažu da ne idemo dovoljno brzo napred jer možda to ne želimo, jer postoje skriveni interesi i potpuno su u pravu", kaže Makron.

Među mladim aktivistima za zaštitu prirode je i sedamnaestogodišnja Šarlota Kariuki iz Kenije.

"Ljudi ni malo ne brinu zbog štete koju nanose prirodi. Moramo svi da se edukujemo i mladi i stari, kako bi sprečili da mikroplastika i hemikalije dospevaju u okeane", kaže  Šarlota Kariuki.

Kenija je odavno suočena sa ugrožavanjem nacionalnih parkova i biodiverziteta u njima.

Jedina kenijska nobelovka Vagari Matai uspela je u tome da zaštiti nacionalne parkove i da Najrobi opravda svoj naziv "Zeleni grad pod suncem".

Svetska banka izdvojiće u narednih pet godina 12 milijardi dolara za borbu protiv klimatskih promena i očuvanje šuma u Africi. Afrička banka za obnovu i razvoj za to će izdvojiti 25 milijardi dolara. Veliku pomoć pružiće Evropska unija i druge zemlje.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva