:

:

TV Most

clock

Novembar 23, 2017   12:05

0

163

Italijanska fabrika "Zopas" svečano otvorena u Kikindi

Goran Knežević, pokrajinski premijer Igor Mirović, gradonačelnik Kikinde Pavle Markov i direktorka "Zopasa" u Srbiji i Rumuniji Karmen Rusmir, zajedno su presekli vrpcu, čime je i zvanično, fabrika vredna 2,4 miliona evra, puštena u rad.

Knežević je istakao da je ovo treća fabrika u Kikindi koja je otvorena u poslednje tri godine.

Prema njegovim rečima, svaka nova fabrika doprinosi ostvarenju jednog od najvažnijih ciljeva Vlade, a to je, ističe, smanjivanje stope nezaposlenosti. 

"U poslednje tri godine stopa nezaposlenosti je pala sa 26 na 11,8 odsto. Nastavićemo da radimo na daljem smanjenju nezaposlenosti, kako bi tu stopu sveli na nivo ispod evropskog proseka", rekao je Knežević.

Ministar je, govoreći o "Zopasu", investiciji koja je koristila podsticaje države, rekao da će se s tom praksom nastaviti. 

"Nastavićemo, finansijski i nefinansijski, da podržavamo ovakve investicije", rekao je ministar. 

On je naveo i da će Vlada nastaviti da radi na unapređenju poslovnog ambijenta, a ogledalo tog uspeha je, kaže, Duing biznis lista Svetske banke koja po lakoći poslovanja rangira 190 zemalja sveta. 

"Na Duing biznis listi, napredovali smo za čak 48 mesta u poslednje tri godine", istakao je Knežević. 

Ministar je podsetio i da je "Zopas" italijanska investicija, a Italija je, ocenjuje, i u političkom i ekonomskom smislu jedan od najvažnijih partnera Srbije.

Samo u prošloj godini, navodi on, spoljnotrgovinska razmena je iznosila 3,7 milijardi dolara, a oko 600 kompanija iz Italije zapošljava više od 20.000 ljudi u Srbiji.

Predsednik Vlade AP Vojvodine Igor Mirović istakao je da je za samo godinu dana "Zopas" uspeo da od nekada starih objekata Auto-kuće, napravi modernu fabriku.

"Zopas" grupacija je jedna od vodećih svetskih proizvođača grejnih elemenata za kućnu upotrebu, industrijskih sistema i proizvoda za specijalne industrijske namene.

Prisutni su u Srbiji, Rumuniji, Nemačkoj, Rusiji, Francuskoj, SAD, Brazilu, Meksiku, Kini. Grupacija zapošljava oko 8.000 radnika, a ostvaruje poslovni prihod od oko 710 miliona evra.

 
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva