:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

April 20, 2019   11:33

0

120

Iz Sirije vraćene porodice kosovskih džihadista

Desetine žena i dece, članova porodica kosovskih džihadista koji su ratovali u Siriji, vraćeni su avionom na Kosovo, a cela operacija sprovedena je uz velike sigurnosne mere, prenosi "Indeks".

"Planirana operacija povratka nekih naših građana iz Sirije uspešno je završena", rekao je kosovski ministar pravosuđa Abelrad Tahiri u subotu. Dodao je da će novi detalji biti poznati krajem dana.

Nakon nekoliko sati na aerodromu, dva autobusa sa ženama i decom usmerena su u vojnu bazu blizu Prištine pod velikim sigurnosnim meram, prenosi Indeks.

Više od 300 građana Kosova, muškaraca, žena i dece, otputovalo je u Siriju 2012. godine. Oko 70 muškaraca koji su ratovali na strani islamističkih ekstremista ubijeno je u sukobima.

Policija je naglasila da je oko 150 žena i dece, uključujući 60 dece koja su rođena na ratištu, zarobljeno otkako je džihadistička grupa, tzv. Islamska država gubila svoja područja.

Ostaje nejasno jesu li se današnjim dolaskom vratili svi državljani Kosova s ratišta na Bliskom istoku. Ni ministar ni policija nisu kazali ništa o tome jesu li se na Kosovo vratili i borci, piše Indeks.

Međunarodne i lokalne sigurnosne agencije prethodno su upozoravale na rizik koji predstavljaju ratnici povratnici. U 2015. godini Kosovo je izglasalo zakon kojim se učestvovanje u stranim sukobima kažnjava kaznom do 15 godina zatvora.

Na Kosovu nije bilo terorističkih napada islamista, iako je stotinu muškaraca uhapšeno ili optuženo zbog ratovanja u Siriji i Iraku. Neki od njih su osuđeni, jer su planirali napade na Kosovu.

Vlada je napomenula da je određen oblik radikalnog islama uvezen na Kosovo putem nevladinih organizacija s Bliskog istoka koje su Delovale na Kosovu nakon rata 1998. godine i proglašenja nezavisnosti od Srbije.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva