:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

Februar 12, 2019   9:55

0

266

Jahorina oživela, najviše gostiju iz zemalja bivše Jugoslavije

Trebalo je da prođe gotovo četvrt veka da Jahorina izroni iz zaborava, i nastavi život olimpijske lepotice. Planina ogromnog prirodnog potencijala, obnavlja se poslednjih nekoliko godina, gradi se sportska infrastruktura i proširuju smeštajni kapaciteti. Odličan odnos cena i kvaliteta učinio je Jahorinu destinacijom sa najbržim porastom broja gostiju u regionu.

Svetu se u punoj lepoti otkrila u vreme Zimskih olimpijskih igara - kao planinski centar koji širokog srca prihvata zaljubljenike u bele staze sa svih meridijana.

Sada je ponovo u usponu i zbraja rekorde – turističke. Broj gostiju je u odnosu na celokupnu, a rekordnu, prošlogodišnju sezonu, već uvećan za 36 odsto, a samo proteklog vikenda, na Jahorini je bilo gotovo 20.000 skijaša.

"Jahorina je u poslednje dve godine bila najveće gradiliše u Republici Srpskoj, sva mehanizacija je bila uposlena i mi smo se, pre svega, fokusirali na staze, kako bi bile na vrhunskom nivou i ispunile FIS standarde i olimpijske standarde", ukazuje Dejan Ljevnaić, direktor Olimpijskog centra Jahorina.

Republika Srpska je do sada investirala više od 25 miliona evra. Žičare na čas mogu da prevezu 13.000 skijaša, postavljen je najmoderniji sistem za veštačko osnežavanje i izgrađeno veštačko jezero na vrhu planine.

Uz planinske domove su i luksuzni hoteli i oni, poput olimpijske "Bistrice", planiraju nova ulaganja. "Plan je da se napavi jedan velelepni objekat koji nije viđen na ovim prostorima. Biće dozidana kula od šest spratova, jedan deo bazena će biti viseći bazen, mnogo više sadržaja za goste, a samim poširenjem kapaciteta ćemo morati da zaposlimo i više ljudi", kaže Pero Škavić, hotel "Bat-Bistrica".

Dobro pozicionirana u regionu, gotovo u samom centru nekadašnje Jugoslavije, Jahorina najviše gostiju ima upravo iz bivših jugoslovenskih republika. "Jahorina upravo zbog tog odnosa cene i kvaliteta, onoga što nudimo po cenama koje mi nudimo ovde, slovi za jedan od najprihvatljivijih centara sigurno u regionu, ali i u Evropi. Gosti iz Srbije prednjače i ono što je nama drago, da je broj gostiju u porastu", napominje Nemanja Vučetić, hotel "Termag".

Za Jahorinu mnogi kažu da je najveća šansa Republike Srpske i da vredi kao stotinu fabrika. Sve do sada izgrađeno i obnovljeno, pokazalo se ovde kao dobra investicija. Mada taj veliki graditeljski poduhvat još uvek nije završen, jasno je da se olimpijska lepotica vraća danima slave i ponosa.

Izvor: RTS

Jahorina
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva