:

:

TV Most

Foto: mc.rs

clock

Mart 26, 2019   9:47

0

252

Janković: Žene najviše diskriminisane na tržištu rada

Poverenica za zaštitu rodne ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je danas za RTS da su žene u Srbiji i dalje u nejednakom položaju u odnosu na muškarce i da je tržište rada polje gde su najviše diskriminisane.

RTS podseća da je istraživanje Fondacije za razvoj ekonomske nauke pokazalo da među zaposlenima ima 13,5 odsto muškaraca više nego žena, kao i da žene s istim obrazovanjem i radnim iskustvom zarađuju 12 odsto manje od muškaraca, a nezamenjive su jedino kada je reč o odgovornosti za porodicu, negovanju dece ili starih osoba.

Jankovićeva je u Jutarnjem programu RTS rekla da se najveći broj pritužbi koje žene podnose povereniku odnosi na porodiljsko odsustvo i materinski dodatak i dodala da je kancelarija poverenice rešavala slučajeve kada su žene prebacivane na niža radna mesta ili dobijale otkaze.

Ona je kao primer navela slučaj medicinskih sestara u Prijepolju koje je direktor premestio na druga radna mesta, jer je smatrao da zbog godina nisu u stanju da se usavršavaju i obavljaju posao kako treba.

"Treba iskoreniti predrasude da nakon pedesete niste produktivni, da ste manje efikasni, da ćete češće ići na bolovanje", kazala je poverenica.

Dodala je i da nepovoljan položaj žena na tržištu rada ilustruju i razlike u zaradama, koje se najviše ogledaju kroz rad u određenim, slabije plaćenim profesijama, u kojima su pretežno žene.

"Borba protiv diskriminacije u oblasti rada ne može biti uspešna ukoliko se ne promene stereotipi o rodnim ulogama, koji štete ne samo ženama nego i muškarcima", ocenila je poverenica.

Ona je navela da su žene nezamenljive kada je u pitanju briga o deci i starijima, i dodala da država i poslodavci moraju da omoguće zaposlenima balans između privatnog i poslovnog života kroz obezbeđivanje uslove za vaspitanje dece i brigu o starijim članovima porodice, jer se bez toga ne može graditi ravnopravno i inkluzivno društvo.

"Srbija ima dobar zakonodavni okvir i ne zaostaje za Evropom na tom polju, međutim, kulturno i poslovno okruženje su takvi da doprinose nejednakosti", rekla je Jankovićeva.

Izvor: T a n j u g

Brankica Jankovićtržište radadiskriminacija žena
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva