:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

Februar 16, 2019   20:21

0

155

Jedanaesti protest "Jedan od pet miliona"

U Beogradu je održan jedanaesti po redu protest "Jedan od pet miliona". Građani nezadovoljni vlašću okupili su se na Platou ispred Filozofskog univerziteta u Beogradu, odakle su krenuli u protestnu šetnju. Protesti i u drugim gradovima Srbije.

Protest je počeo na Platou oko 18 časova, a građani nose transparente na kojima, između ostalog, piše "Dole Vučić, dole kapitalizam", "Vojsko, policijo, zaustavite izdaju, branite Ustav, stanite uz narod". 

Prvo se obratio novinar Srđan Škoro koji je poručio da je Srbiji suđeno da se na Sretenje sretnu vođe i narod. On je zatim pročitao "Sporazum sa narodom" koji su nedavno potpisale pridružene članice Saveza za Srbiju kao odgovor na zahteve predstavnika protesta "1 od 5 miliona" upućene opoziciji.

Sporazum u dva primerka podeljen je okupljenim građanima koji su jedan primerak zadržali za sebe, a drugi su ubacili u za to predviđene kutije na Platou i ispred Doma Narodne skupštine. 

Tim dokumentom opozicija garantuje da će nastaviti borbu za poštene izbore i slobodne medije, ali da neće učestvovati u izborima koji bi se održavali pod sadašnjim uslovima, niti će učestovati u radu skupština u kojima su ukinuta demokratska načela.

Sa Platoa su nezadovoljni građani krenuli u protestnu šetnju preko Terazija. Na kratko su zastali ispred zgrade Predsedništva gde su glasno negodovali protiv predsednika Srbije.

Zatim su kroz Kneza Miloša nastavili do Narodne skupštine, gde je, uz paljenje baklji i razvijanje transparenta "Počelo je", protest i završen.

Ove subote, za razliku od svih prethodnih, učesnici protesta nisu prolazili pored zgrade Radio-televizije Srbije u Takovskoj ulici.   

Izvor: RTS

“#1од5милиона”
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva