:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Oktobar 11, 2018   13:06

0

310

J.Joksimović i de la Rosa o nastavku saradnje Srbije i USAID

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa novim direktorom USAID u Srbiji Majkom de la Rosom o dosadšnjoj i budućoj saradnji Srbije i te agencije za međunarodni razvoj, konkretno razvojnoj pomoći i bespovratnim sredstvima kojima će Sjedinjene Države nastaviti da podstiču uvođenje evropskih normi u našoj državi.

Ministar je objasnila da je dosadašnja pomoć USAID-a bila usmerena ka konkretnim projektima poput snaženja lokalne samouprave i stvaranja uslova za lokalni ekonomski razvoj, odnosno reformu pravosuđa i podršku Republici Srbiji na putu evropskih integracija, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Podsetila je da su se SAD, sa do sada izdvojenim bespovratnim sredstvima, potvrdile kao jedan od najvećih bilateralnih donatora u procesu reformi.

Joksimović je izdvojila, u tom kontekstu, podršku razvoju malih i srednjih preduzeća posebno Južne i Jugozapadne Srbije, gde je skoncentrisan deo nerazvijenih opština, a koja bi – kako je ocenila, trebalo da budu osnov za uspostavljanje održivog regionalnog ekonomskog razvoja i napretka.

Direktor USAID Majkl de la Rosa pohvalio je činjenicu da su do sada izdvojena sredstva korišćena na transparentan i efikasan način, odnosno da su upotrebljena upravo tamo gde je bilo namenjeno i da su ostvareni dobri rezultati.

Potvrdio je da će SAD nastaviti da podržavaju reforme u Srbiji sa namerom da stimulišu konkurentrnost privrede, unaprede oblast vladavine prava i borbu protiv korupcije, odnosno povećaju efiksanost državnih institucija.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva