:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

Februar 12, 2019   13:05

0

254

Još ima dece koja nisu u obrazovnom sistemu

U Srbiji još uvek ima dece koja nisu u obrazovnom sistemu, koja su izložena teškom fizičkom poslu i dece na ulici, izjavila je ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku i predsednica Saveta za prava deteta Vlade Srbije Slavica Đukić Dejanović koja je govorila na šestoj sednici tog saveta, održanoj u Palati Srbija.

Ministarka je podsetila da je funkcija tog saveta da vladi i resornim ministrima predlaže određene altivnosti i navela da će na današnjoj sednici biti reči o pravima deteta, dečijim brakovima.

Ministarka bez portfelja i predsednica Saveta za prava deteta Slavica Đukić Dejanović

"Prema Indeksu prekinutog detinjstva, gde se Srbija nalazi na visokom mestu, u našoj zemlji još uvek ima dece koja nisu u obrazovnom sistemu, dece koja su izložena teškom fizičkom poslu i dece na ulici", rekla je Đukić Dejanović.

Navela je da možemo biti zadovoljni nekim parametrima kao što je pravo deteta da se zdravo psihomotorno razvija u ranom periodu i dodala da je to pravo obezbeđeno za najveći broj dece.

Istakla je da u nekim sredinama u Srbiji i dalje ima maloletničkih trudnoća i brakova i ukazala na posledice koje rano stupanje u seksualne odnose i rađanje može imati po zdravlje i budućnost dece.

Đukić Dejanović je govorila i o vršnjačkom nasilju koje se u našoj zemlji i dalje događa.

Navela je da se deca vaspitavaju i modele za svoje ponašanje imaju u svojoj porodici i istakla da vaspitni uticaj predškolskih i školskih ustanova treba da bude podignut na još viši nivo.

"Vršnjačko nasilje se može i sankcionisati na različite načine što nikada nije prioritetno predlog ovog saveta. Mi mislimo da je pre svega važna prevencija, odnosno razmatranje svih okolnosti u kojima se razvija buduća osoba koja može biti nosilac vršnjačkog nasilja i mere prevencije u odnosu na tu osobu", rekla je Đukić Dejanović.

Kako je dodala, ako dete u vrtiću kad se naljuti reaguje tako što tuče drugo dete, vređa, maltretira životinje i slično to dete iziskuje poseban program koji će pokušati da ga usmeri da ne bude budući nasilnik.

Na sednici je, između ostalih, učestvovala i članica Nacionalnog saveta za ljudska prava u Maroku Nadžat Mđid Maala koja je govorila o iskustvima i dobrim praksama u formulisanju nacionalnih politika za decu.

"Drago mi je što sam ovde. Posetu Srbiji sam započela juče, imala sam vrlo zanimljiv sastanak sa gospođom Đukić Dejanović. Veliko mi je zadovoljstvo da čujem način na koji se vi bavite nacionalnom politikom, kada je reč o deci", rekla je Maala.

Kako je dodala, najbolji način da se problemi rešavaju je da se gradi povoljno okruženje za koordinaciju.

"Veliki izazov je kako da se obezbedi efikasna koordinacija koja omogućava dobru implementaciju politika da bi se obezbedilo da deca na svim nivoima imaju održiv pristup uslugama koje su kvalitetne i koje su u najboljem interesu detata", istakla je Maala.

Direktorka Unicefa u Srbiji Ređina De Dominicis je rekla su njeni utisci veoma pozitivni i da je Srbija ostvarila veliki napredak u raznim oblastima.

Izvor: Танјуг

Slavica Đukić Dejanovićobrazovanje
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva