:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

Novembar 17, 2018   9:18

0

195

Kako se zaštiti od hakera i Fejsbuk prevara?

Od početka godine 35 krivičnih prijava podneli su oni koji su oštećeni tako što su, misleći da pomažu svom prijatelju, na Fejsbuku ostavljali podatke o svojoj platnoj kartici, a onda im je haker sa računa skinuo i do 600 evra. Najbolja zaštita profila je poštovanje Fejsbukove politike bezbednosti i korišćenje metode dvostruke autentifikacije prilikom logovanja, kažu u MUP-u.

Dvadeset pet krivičnih prijava je rešeno, a jedno lice je uhapšeno. U Srbiji raste broj sličnih slučajeva, a hakeri su uglavnom maloletnici. 

Mikailo Tijanić iz Službe za borbu protiv organizovanog kriminala rekao je za RTS da se hakeri uglavnom služe metodama socijalnog inženjeringa, da pozivaju da im se uplati novac preko nekog servisa predstavljajući da su u nekom problemu.

Na taj način, oni igraju na kartu sažaljenja, jer žrtva misli da pomaže prijatelju.

Kako kaže Tijanić, prevaranti analiziraju Fejsbuk profile žrtava, prate komunikaciju i procenjuju koliko novca bi mogli da dobiju i na taj način vrše targetiranje.

Istakao je i slučaj maloletne osobe koja je preuzela profile većeg broja građana, i predstavljajući se kao prijatelj, tražila da joj se uplati novac u kladionicu, na naloge koje je odredio.

"Formirao je više naloga, davao instrukcije i potom se kladio", kaže Tijanić i dodaje da je reč o specifičnom slučaju jer je šteta bila dvostruka.

On je zatim tražio brojeve kartica kako bi vratio novac građanima, a kada je došao do brojeva, zloupotrebio ih je i skinuo im sav novac sa računa.

Tijanić kaže da je najbolja zaštita naloga poštovanje Fejsbuk politike bezbednosti. Ističe da je potrebno upotrebiti metod dvostruke autentifikacije prilikom logovanja, što znači autentifikaciju putem telefona i putem mejla.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva