:

:

TV Most

Foto: Sputnik

clock

Februar 17, 2018   12:05

0

184

Kavan: Kosovo opasan presedan, peticija neće doneti promene


U intervjuu za Sputnjik, Kavan koji je 2002-2003. bio predsednik Generalne skupštine UN kaže da, nažalost, peticija neće doneti ključne promene.



"Nisam toliko naivan da bih verovao da češka Vlada može zaista ponovo da razmotri svoju odluku i povuče priznanje Kosova. To se neće desiti. Pa ipak, verujem da se može pokrenuti diskusija o primeni normi međunarodnog prava u situaciji kada Srbija želi da stupi u EU, što ja svakako podržavam. Ali problem je što će EU postaviti uslov Srbiji da mora priznati nezavisnost Kosova. I ako sve okolnosti uzmemo u obzir, ja ovo prihvatam kao ultimatum, kao ucenu i to je loše", kaže on.



Bivši šef češke diplomatije se zalaže da Priština i Beograd istovremeno stupe u EU, uz postojanje međusobnog sporazuma gde bi Brisel bio posrednik. Zato je, kako navodi, neophodno što više govoriti o toj nenormalnoj situaciji koja je nastala nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.



"Ako peticija dovede do toga da u ÄŒeškoj dođe do ponovnog razmatranja ovog problema, mi ćemo dovesti u pitanje tadašnju odluku češkog parlamenta, iako je i tada bilo mnogo onih koji su bili protiv priznavanja samoproglašenja nezavisnost. Moram podsetiti da je parlament i tada pozivao da se pokrene dijalog i potraži rešenje koje bi zadovoljilo sve strane", kaže Kavan i dodaje da ovu sadašnju peticiju potpisuju ljudi sa različitih strana političkog spektra i da je to odlično.



Status Kosova, prema njegovom mišljenju, i dalje je po međunarodnom pravu nejasan.



"Znam čitav niz stručnjaka koji se slažu sa mojim stavom, da je proglašenje nezavisnosti dovelo do kršenja niza normi međunarodnog prava. U okviru EU ovo mišljenje dele stručnjaci iz Slovačke, Rumunije, Kipra, Španije i Grčke, zemalja koje nisu priznale nezavisnost Kosova i koje su pod veliki znak pitanja stavile njegov status kao suverene države", dodaje Kavan.



Sa druge strane, on dodaje da je deset godina dosta dug period i da se situacija najverovatnije neće menjati ili vratiti na neki prethodni status.



"Bilo bi mi drago kada bi došlo do utvrđivanja statusa Kosova do momenta ulaska Srbije u EU", zaključuje Kavan.


Politika

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva