:

:

TV Most

clock

Oktobar 11, 2018   10:34

0

208

"Kazna 2.000 evra zbog himne, građane proglasio špijunima"

Mitropolit Crnogorsko-primorski Amfilohije ocenio je da je premijer Crne Gore Duško Marković poslednjom izjavom o himni crnogorske građane proglasio za špijune.

Marković je rekao da je predlog zakona kojim se propisuje kažnjavanje za neustajanje prilikom intoniranja himne do 2.000 evra primenjiv u praksi ukoliko, na primer, dodje do kršenja na sportskim manifestacijama.

"Zašto nije? Ko će to da prati? Svi će to da prate, svaka institucija koja ističe zastavu, svaki građanin koji voli ovu zemlju. Naravno i državni organi, inspekcijski organi. Koga prepoznamo na stadionu da nije ustao, ako ga identifikujemo podnećemo prekršajnu prijavu", rekao je crnogorski premijer. 

Tu izjavu deo medija je interpretirao kao da je Marković pozvao građane da prijavljuju one koji ne ustanu prilikom intoniranja himne, što je izazvalo oštre reakcije pojedinih opozicionih stranaka. 

Amfilohije je ocenio da je "Oj, svijetla majska zoro" lepa narodna pesma koju je narod često pevao, čak i u verziji "Oj, junaštva svijetla majska zoro", prenosi Dan. 

"Nema sada u himni stihova 'Lovćen nam je oltar sveti, u njega smo svi zakleti'. Neka vrate to, zašto da ne? Možda će sada da teraju ljude da ustaju na tu himnu, prete kaznama. Ne znam šta je premijer Marković tačno rekao, ali zaista verujem da je Crna Gora zapravo ona Crna Gora iz trinaestojulskog ustanka, a ne Crna Gora od 12. jula i Sekule Drljevića", rekao je mitropolit crnogorsko-primorski. 

Amfilohije je za Novi TV rekao da vrlo dobro razume zašto jedan dobar deo crnogorskih građana ne želi da ustaje na himnu. 

"Jednom sam ustao prilikom intoniranja himne jer sam smatrao da je to pristojno. Ovo je na neki način himna prokletoga Sekule Drljevića. Moram to tako da kažem. On je omražen, zaista. Ova himna je prvi put pevana u Staroj Gradiški, kada je Sekula Drljević zajedno sa ustašama pobio 150 crnogorskih oficira. To su bili oficiri Jugoslovenske vojske u otadžbini. I tada je tu prvi put pevana ta himna, u Staroj Gradiški, u vreme toga bratoubilaštva, kada su ustaše, Sekulini prijatelji i saveznici, pobile te ljude, tu vojsku koju je predvodio Pavle Đurišić", naveo je Amfilohije.

Izvor: B 92

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva