:

:

TV Most

Foto: Taнјуг

clock

Decembar 18, 2018   15:34

0

246

Kineski Ziđin preuzeo RTB Bor, uplaćeno 350 miliona dolara

Kineska kompanija "Ziđin Majning" danas je zvanično preuzela Rudarsko topioničarski basen (RTB) u Boru.

Kineska kompanija juče je uplatila 350 miliona dolara za dokapitalizaciju, tako da joj je pripalo 63 procenta vlasništva nad RTB-om.

Kompanija u Boru zvaće se Zidjin Bor Copper d.o.o. Bor a uskoro će joj, kako je najavio ministar Aleksandar Antić, biti pridodat naziv Srbija.

Li: Hvala Vučiću i narodu Srbije, nastavljamo dalje

Ambasador Kine Li Mančang zahvalio je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na maksimalnoj podršci na velikom projektu za RTB-a Bor, te izrazio nadu da će u narednim godinama biti još više zajedničkih projekata Srbije i Kine.

"Posebno treba da zahvalim narodu Srbije što veruje kineskoj kompaniji i sto joj je pružio ovakvu jednu šansu", rekao je Li.

Li je zahvalio i ministru rudarstva i energetike Aleksandru Antiću što je uložio veliki trud, kao i izvršnom direktoru Ziđina i starijem potpredsedniku te kineske kompanije Džordžu Fangu što je konkretno vodio taj projekt.

"Tokom realizacije očekujemo još pomoći, podrške zaposlenih i Vlade Srbije. U nekoliko proteklih godina između naše dve zemlje potpisano je ili je realizovano dosta projekata. Očekujem da će ih narednih godina biti još više. Zato hoću da naglasim, ovo je tek početak", rekao je Li.

Fang je rekao da je danas veoma poseban dan za Ziđin i za Bor, te naglasio da vidi svetlu budućnost te kompanije u Boru.

"Zahvaljujemo na prilici koju smo dobili od srpskog naroda, od srpske Vlade, kineskog naroda i kineske Vlade. I zahvaljujemo se na prilici da zajedno sa našom braćom i sestrama zajedno radimo za bolju budućnost", poručio je Fang.

Ziđin je kineska kompanija listirana na berzama u Hong Kongu i Šangaju i jedna je od najvećih rudarskih kompanija u Kini, kaže Fang i dodaje da je Ziđin drugi najveći proizvođač bakra u Kini i najveći proizvođač cinka u toj zemlji.

"Ali, nezavisno od toga da li je u pitanju zlato ili bakar, u svakom slučaju se podudara sa poslovanjem RTB-a. Ispunjeni smo jednom nadom i verujem da ćemo uspeti da poboljšamo sve u kompaniji RTB u Boru počevši od menadžmenta, proizvodnje, rudarstva, flotacije, topionice, sa svih aspekata", kaže Fang.

Za Srbiju je rekao da je veoma lepa zemlja, bogata prirodnim resursima, puna prijateljski nastrojenih ljudi, koja ima efikasnu Vladu, te naglasio da postoji dugo "čelično" prijateljstvo između Srbije i Kine.

"Srbija je ključan faktor u kineskom projektu 'Jedan pojas, jedan put', novi put svile koji je započeo predsednik Si Điping. Zajedno želimo da budemo vredni sa srpskom braćom i sestrama. Pod podrškom srpske Vlade, pogotovo ministra Antića, pod podrškom predsednika Vučića i Sija, vidimo svetlu budućnost za našu kompaniju", poručuje Fang.

Ziđin majning grup (Zijin Mining Group), kompanija koja je jedan od najvećih kineskih proizvođača zlata, a druga po veličini u proizvodnji bakarne rude izabrana je za strateškog partnera RTB Bor krajem avgusta ove godine, a plan je da ulože ukupno 1,26 milijardi dolara u RTB u narednih šest godina od čega će 75 odsto investirati u prve tri godine.

Ziđin se obavezao da sačuva 5.000 radnih mesta i da investira dodatnih 200 miliona dolara za rešavanje dugova, čije je pokrivanje predviđeno UPPR-om (unapred pripremljen plan reorganizacije).

Investicijama je predviđeno da 320 miliona dolara bude uloženo u rudnik Cerovo i njegovo otvaranje.

Kineski partner ima i ambiciozan plan za Topionicu, koja ima kapacitet proizvodnje 80.000 tona, a trenutno proizvodi oko 43.000 tona.

Plan kineskog strateškog partnera je da za tri godine radi punim kapacitetom od 80.000 tona, a posle šest godina poslovanja da proizvodi između 120.000 i 150.000 tona.

Ziđin se obavezao da će u ekologiju i rešavanje ekoloških problema uložiti 136 miliona dolara.

Kompanija Ziđin u devet zemalja zapošljava 17.500 radnika, a prošle godine kompanija je bila na 22. mestu liste najvrednijih rudarskih kompanija u svetu.

Godišnji poslovni prihod ove firme iznosi 10 milijardi evra, dok čista dobit grupacije dostiže više od 230 miliona evra.

Ugovor je potpisan u prisustvu ambasadora Kine u Srbiji Li Mančanga, državnog sekretara Ministarstva privrede Miluna Trivunca, kao i novog generalnog direktora kompanije u Boru Long Ji.

Izvor: Taнјуг

BorKinezi
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva