:

:

TV Most

Foto: ilustracija

clock

Decembar 18, 2018   10:30

0

73

Koliko državljana Crne Gore je poginulo na ratištu u Siriji

Šest crnogorskih državljana ubijeno je na ratištu u Siriji, osam se vratilo u Crnu Goru, jedan borac uhapšen je u Turskoj, a još trojica su na području delovanja Islamske države, pišu "Vijesti".

Ti podaci prezentovani su u izveštaju "Uticaj medija na suzbijanje nasilnog ekstremizma u Crnoj Gori" nakon višemesečnog istraživanja nevladine organizacije NOMEN, koje je juče predstavila agencija Defakto.

Predstavnik te agencije Stefan Kandić pojasnio je da nisu dostupni zvanični podaci o tome koliko se crnogorskih državljana nalazi na stranim ratištima, ali da su tokom istraživanja koristili podatke Regionalnog saveta za saradnju, koje institucije nisu opovrgle.

"Ukupno 23 crnogorskih državljana, 18 muškaraca i pet žena, nalazi se na ratištu u područjima delovanja Islamske države zajedno sa troje dece. Četvrto se tamo rodilo. Do trenutka pisanja, šest muškaraca je ubijeno u ratnoj zoni, tri muškarca, četiri žene i dvoje dece ostaju na teritoriji delovanja ID, dok je jedan muškarac pritvoren u Turskoj. Osam muškaraca, jedna žena i jedno dete vratili su se u Crnu Goru", piše u izveštaju.

Dodaje se da bezbednosni izvori konstatuju da je pet boraca iz Crne Gore ratovalo u istočnoj Ukrajini, na strani proruskih aktivista.

Jedan od njih procesuiran je i osuđen u Crnoj Gori, a četvorica su na ratište otišla pre dopune Krivičnog zakonika kojom je odlazak na strana ratišta kriminalizovan.

Izvor: RTS, Vijesti.me

Crna GoraSirija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva