:

:

TV Most

clock

Novembar 13, 2018   17:05

0

70

Komisija: Opasan nastavak hajke na novinare

Komisija za istraživanje ubistava novinara reagovala je na novi tekst "Ilustrovane politike" koja se ovog puta "obračunava" sa Ljiljanom Smajlović. Od MUP-a Komisija traži da svi prozvani u talasu napada na medije i novinare koje je targetirala "Ilustrovana politika" budu na pravi način bezbednosno zaštićeni.

Prema navodima Komisije, sada se u tekstu koji je potpisao Goran Kozić, umesto insistiranja na utvrđivanju istine u vezi s ubistvom Slavka Ćuruvije, optužbe protiv njega proširuju na Ljiljanu Smajlović "opasnim lažnim optužbama i argumenima koji su predstavljali opravdavanje za hajku na Ćuruviju".

"Ovoga puta, Goran Kozić kaže: 'Da se razumemo: verovatno je pokojnog kolegu i ubio režim, ali za takvu tvrdnju nema dokaza...', ali se odmah iznose užasne optužbe bez i jednog dokaza na račun Ljiljane Smajlović, da je upravo zahvaljujući njenom uticaju na Vašington post, bombardovanje Srbije trajalo mnogo duže nego što je planirano", navodi Komisija. 

U saopštenju se dodaje da je Smajlovićeva članica i jedan od inicijatora osnivanja Komisije za istraživanje ubistava novinara Vlade Srbije, a koja je nastala upravo zbog toga što petnaestak godina posle ubistva Ćuruvije nije bilo razrešeno ko ga je ubio. 

Komisija podseća da se suđenje za ubistvo Ćuruvije odvija uz brojne kontroverze, ali i da je paralelno pokrenut proces opravdavanja buduće moguće oslobađajuće presude i to aktiviranjem "profesionalaca" koji su se dokazali devedestih, a među kojima su Đorđe Martić i Goran Kozić.

Uz konstataciju da izgleda neverovatno da se takvi tekstovi pojavljuju skoro dvadeset godina posle uništenja Dnevnog telegrafa i Evropljanina i ubistva Slavka Ćuruvije, Komisija insistira na sudskom izvođenju svih relevantnih dokaza, a na MUP apeluje da svi prozvani u talasu napada na medije i novinare koje je targetirala Ilustrovana politika budu na pravi način bezbednosno zaštićeni, uključujući i članicu Komisije Ljiljanu Smajlović. 

Izvor: Tanjug,RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva