:

:

TV Most

Foto: Telegraf

clock

Novembar 10, 2018   11:55

0

128

Koncerti u Solunu u čast žrtava i heroja Velikog rata

Povodom 100 godina od okončanja Prvog Svetskog rata, u Solunskom kulturnom centru kraj Zejtinlika održana je svečana duhovna akademija. Koncerte su održala dva hora - grčki "Sveta Kasijana" i crkvena pevačka družina "Branko" iz Niša .

Dve zastave prijateljskih zemalja, simboli Soluna i Niša i horovi iz Srbije i Grčke. Dve stilski različite interpretacije, u čast žrtava i heroja Velikog rata, a poruka ista.

"Četrnaest godina se poznajemo i sarađujemo, još dok je patrijarh Irinej bio episkop u Nišu. Pevamo o ljubavi, miru i slobodi. Ovo je naš drugi nastup u Solunu", napominje dirigent hora "Sveta Kasijana" Marija Haralabio.

U sali reprezentativnog zdanja, adaptiranog pre dvadeset godina za potrebe Evropske prestonice kulture, niški pevači predstavili su se duhovnim, ali i rodoljubivim pesmama o Srbiji starijeg i novijeg datuma.

Grčka publika bila je oduševljena nastupom dva hora, naročito izvođenjem grčkih pesama na srpskom jeziku i srpskih na grčkom.

"Nadam se da je taj utisak o Srbima ostao i da je to na neki način još jedna tapija u kojoj meri je srpska muzika jedno veliko blago koje nas predstavlja u svetu i koje nas zaista uvodi u porodicu kulturnih naroda Evrope", kaže Sara Cincarević, dirigent crkvene pevačke družine "Branko".

Nišlije su tokom boravka održali pomen stradalima na Srpskom vojničkom groblju u Zejtinliku i uveličali svetkovinu povodom dolaska u Solun dara sa Hilandara, verne kopije ikone Bogorodice Trojeručice.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva