:

:

TV Most

clock

Mart 15, 2019   23:04

0

1251

Kosovska Mitrovica: Preminuo pesnik Miomir Miki Jovanović

Danas je u Kosovskoj Mitrovici posle duge i teške bolesti premio pesnik Miomir Miki Jovanović.  Jovanović je značajan književni stvaralac grada na Ibru i pokrajine, dobitnik je brojnih nagrada, osnivač i pokretač kulturnih institucija i manifestacija, a bavio se i ikonopisanjem i slikarstvom.

Miomir Miki Jovanović rođen je 1963. godine u Kosovskoj Mitrovici gde je završio Gimanziju i nikada nije napuštao svoj grad. Umetnički rad započeo je u Književnom klubu „Mitriks“ , čiji je jedan od osnivača i predsed nik. Od 1995. godine bio je član Udruženja književnika Srbije i  u dva mandata član Uprave Književnog društva Kosova i Metohije Objavio je knjige poezije  „I reč život rodi“, „Nebeska vrata“, „Znam ja vas“, „Kad noć jutro ne priznaje“, zastupljen je u brojnim časopisima, zbornicima i antologijama. Za književni rad dobio je nagrade Pero despota Stefana Lazarevića, Povelju Karađorđevića, Pesničku povelju i Pesničko uspenije.

Književno stvaranje Miomira Mikija Jovanovića je nastalo na epskoj osnovi, duboko misaono sa njegoševskim principom nacionalne samosvesti i odnosa prema stvarnosti.  Tako je prof. dr Danica Andrejević ocenila da su njegovi stihovi „u dosluhu s narodnom epikom, ali i sa dramatičnim fenomenima svakidašnjice“.

Učestovao je na književnim skupovima u Crnoj Gori i Republici Srpskoj. Jovanović je verovao da o Kosovu i Metohiji mogu istinski pevati samo koji su na njemu živeli, jer su u poeziji živeli i videli svoju budućnost. Redovno je obilazio izolovane sredine južno od Ibra i učestovao u književnim manifestacijama.

„Najgore je kad se nešto dešava, a ti ne možeš ni da pomogneš, niti išta da izmeniš, jer nemaš snage – nemaš kako!“, govorio je Jovanović u knjizi Umenost života naglašavajući da na Kosovu i Metohiji kontinuitet življenja znači kontinutet stvaranja.

Pre pola godine objavio je svoju poslednju zbirku pesama" Između je misao", a njena promocija je bila planirana za 21. mart u Gradskoj biblioteci"Vuk Karadžić" u Kosovskoj Mitrovici.

Pesnik Miomir Miki Jovanović biće sahranjen u subotu 16.03.2019. u 14 časova na groblju u Rudaru, kod Kosovske Mitrovice.

Izvor: TV Most

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva