:

:

TV Most

Foto: RTV Puls

clock

April 23, 2019   21:39

0

278

Kozarev: Srbija će učiniti sve da pomogne opstanak Srba u Cernici

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev nakon razgovara  sa  preostalim Srbima u Cernici obećao je da  će učiniti sve da srpski đaci koji nastavu pohađaju u nehumanim uslovima dobiju novu školu. 

Cerničani su dobili čvrsto obećanje zamenika direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušana Kozareva da će u najbržem mogućem roku utvrditi činjenično stanje o školi u Cernici. Kako je Kozarev istakao država Srbija ima sredstava za opremanje i izgradju škola, ali i drugih infrastrukturnih obejekata.

“Dogovorili smo da najbrže moguće utvrdimo činjenično stanje o školi. Imamo mogućnosti i zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije koja je na njegovou inicijativu usvojila najnoviji investicioni ciklus nezabeležen još od vremena  bivše Jugoslavije za KiM, imamo mogućnost da zaista i izgradimo i opremimo ne samo škole nego i druge infrastrukturne objekte”, rekao je zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev.

“Glavni fokus tokom razgovora bio je na izgradnji škole. Mi smo pokušavali i postojalo je par tehničkih problema oko izgradnje škole, a to je pronalaženje placa, izrada projekta, tako da smo te faze prešli i na pragu smo izgradnje škole”, istakao  je predsednik Privremenog organa opštine Gnjilane Srđan Mitrović.

Srbi u Cernici izneli su i svoje druge probleme sa kojima se svakodnevno suočavaju u sredini izolovanoj od društvenog života. Predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju ponudili su pomoć i u poljoprivrednom apektu. Uputili su  građane da mogu kroz individualni biznis živeti od svog rada i ponudili pomoć oko plasmana robe. 

“ I o tome smo razgovarali i ne samo na taj način nego i kroz deo paketa mera koji se podrazmeva baš za ovaj kraj. Nedaleko odavde imamo fabriku čipsa koja će garantovati otkup krompira”, poručio je Kozarev u Cernici. 

Zaključeno je da se Cernici koja je na neki način bila i zaboravljena treba obratiti više pažnje jer  su iz ovog mesta mnogi ljudi izgubili svoj život samim tim što su hteli da opstanu na svojoj rodnoj zemlji. I danas su tu i istrajni su da ostanu i opstanu. 

U Cernici je je pre 1999. godine živelo oko 800 Srba, danas ih je oko šezdesetak, ali se broj smanjuje jer mnogo maldih odlazi zbog loše ekonmske situacije. Da podsetimo Radio Televizija Puls izveštavala je početkom ovog meseca o stanju škole u Cernici i praznih obećanja koje su meštani dobijali skoro dve decenije, ali se sve završavalo samo na priči. Posle ove posete, preostali Srbi u Cernici ponovo su dobili  nadu i čvrsto veruju svojoj državi Srbiji da će se ovog puta problem oko izgradnje škole trajno rešiti.

Izvor: RTV Puls

KiMCernicaKozarev
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva