:

:

TV Most

clock

Februar 18, 2019   16:10

0

218

Kuburović i Fabrici o Poglavlju 23

Ministarka pravde Nela Kuburović je sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji ambasadorom Semom Fabricijem razgovarala o aktivnostima koje je sprovelo Ministarstvo pravde kako bi ispunilo mere definisane u okviru Akcionog plana za Poglavlje 23.

Nela Kuburović je ukazala da je otvorena javna rasprava za Nacrt zakona o sprečavanju korupcije, koji je usaglašen sa preporukama GREKO eksperta, a čijim će usvajanjem Srbija u potpunosti ispuniti jednu od preporuka ovog tela.

Takođe, ona je navela da će uzimajući u obzir da je krajem prošle godine usvojen novi Zakon o zaštiti podataka, koji je u potpunosti usklađen sa evropskim direktivama u ovoj oblasti, biti organizovane i obuke za primenu novih zakonskih rešenja, a u saradnji sa institucijom Poverenika za informacije od javnog značaja.

Kao najveći izazov trenutno, ministarka je navela rad na revidiranju Akcionog plana za Poglavlje 23.

Naglasila je da revidiranje nije zahtev koji je pred Srbiju postavila Evropska komisija, već realna potreba da se rokovi koji ovaj plan predviđa usaglase sa novim okolnostima i da je sa Komisijom još prošle godine definisan samo način izveštavanja o budućim izmenama.

Ministarka je ukazala da je u toku dostavljanje komentara na prvi radni tekst revidiranog Akcionog plana od strane stručne javnosti i civilnog društva, nakon čega će se tekst sa tim komentarima proslediti Evropskoj komisiji na mišljenje.

Ambasador Fabrici je pozdravio produženje roka za dostavu komentara i ukazao da je bitno da sve strane budu pozvane da učestvuju. 

Nakon što Brisel da preporuke na taj tekst Nacrta, Ministarstvo pravde će pokrenuti i javnu raspravu u skladu sa Poslovnikom Vlade, imajući u vidu da trenutno traje široki konsultativni proces u vezi sa prvim radnim tekstom izmena, navela je Kuburović.

Fabrici i Kuburović su razgovarali i o procesu usvajanja ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa, čiji je radni tekst, koji je izradilo Ministarstvo pravde, dobio pozitivnu ocenu Venecijanske komisije.

Ministarka je izrazila uverenje da će se tokom redovnog prolećnog zasedanja na dnevnom redu Narodne skupštine naći i inicijativa Vlade za izmenu Ustava, i ukoliko narodni poslanici dvotrećinskom većinom usvoje tu inicijativu, skupštinski Odbor za ustavna pitanja će pokrenuti javnu diskusiju povodom finalnog teksta amandmana.

Izvor: RTS

KuburovićFabricipoglavlje
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva