:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

Januar 15, 2019   15:29

0

171

Kultura i tradicija Starog Kolašina

Ibarski ili Stari Kolašin je brdovito područje od šezdeset tri sela sa opštinom Zubin Potok. Kolašinci neguju tradiciju i čuvaju običaje.

Ostaci materijalne kulture svedoče o burnoj prošlosti kao što je nekropola Jelač i dvor srpske kraljice Jelene Anžujske koji je potopljen kada je izgrađeno jezero Gazivode.

Okolnosti u kojima žive nisu jednostavne, ali svojim radom i upornošću prevazilaze teškoće. Organizuju likovne kolonije i druge manifestacije.

Zgrada Doma kulture nedavno je renovirana. Potpuno su uređene četiri sale, koje su sada opremljene novom rasvetom i ozvučenjem. Instalirana je klima i uvedeno je parno grejanje. Sve radove finansirala je Kancelarija za Kosovo i Metohiju koja podržava sve aktivnosti.

Članovi KUD-a "Mokra Gora" spremaju se za jubilej 80. godina postojanja koji je u februaru. Tu su i slikari Dragoslav Božović, Ivan Galjak.

Kako izgleda život Srba u Ibarskom Kolašinu, odakle je i pisac i novinar Politike Grigorije Božović, van političkih tenzija, saznaćete u emisiji "Kultura i tradicija - Stari Kolašin", koja se emituje danas na kanalu 

Izvor: RTS, Radio Kontakt Plus

Stari KolašnKiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva