:

:

TV Most

Foto: Večernje novosti

clock

Oktobar 19, 2018   14:44

0

89

Kuper: Smešno zadržati u srpskom Ustavu da je Kosovo deo Srbije

Bivši posrednik u dijalogu Beograda i Prištine, britanski diplomata Robert Kuper, smatra da je proces obeležilo više uspeha nego nazadovanja. Ne smatra da je dijalog mrtav i poručuje da je "smešno zadržati u Ustavu da je Kosovo deo Srbije", kada je situacija u realnosti drugačija, prenosi portal "Juropijen Vestern Balkans".

Po pitanju uloge Evropske unije u celom procesu dijaloga Beograda i Prištine, bivši posrednik Robert Kuper smatra da je jedina greška Brisela što nije insistirao na "implementaciji dogovorenog na obe strane".

To je, kaže, ključni nedostatak što je uticalo na izraženo nepoverenja između obe strane i danas.

"Smešno je zadržati u Ustavu da je Kosovo deo Srbije, kada je situacija u realnosti potpuno drugačija", poručuje britanski diplomata.

Takođe navodi da nije siguran da će postizanje sporazuma o normalizaciji odnosa uključivati Asocijaciju srpskih opština na Kosovu.

"Ne smatram da je ideja o Asocijaciji srpskih opština loša, Srbi su manjina na Kosovu, pa možda bi se tako osećali komfornije", dodaje Kuper.

Kuper ne misli da je proces neuspešan i raduje se što je dostigao nivo koji sada postoji između predsednika Vučića i Tačija.

"Oni sada razgovaraju o bitnim stvarima i sve u svemu, reč je o pozitivnoj priči", smatra Kuper.

Ocenjuje da Evropska unija nije promenila stav po pitanju konačnog rešenja kada je reč o razmeni teritorija, već da Brisel i dalje razmatra veliki broj otvorenih opcija.

"Ne smatram da će razmena teritorija biti najbolje rešenje. Po mom mišljenju, najbolje rešenje će biti ono koje će unaprediti odnose Beograda i Prištine. Ako se dođe do sporazuma, onda taj sporazum treba da vodi obe strane ka zajedničkoj saradnji", ističe Kuper.

Kuper takođe ne misli da je dijalog "mrtav", kako tvrde političari u Prištini i Beogradu, već da je reč samo o promeni okvira samog dijaloga.

"Sa tehničkog nivoa prešao je na politički u 2012. godini. Sada je došao na nivo gde će se, najverovatnije, postići najbolji sporazum ako predstavnici Beograda i Prištine pregovaraju bez spoljnih posrednika", zaključuje Kuper.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva