:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Decembar 15, 2018   14:48

0

249

Linta: Jedino SPC može da sačuva zemlju proteranih Srba

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta posetio je u petak episkopa gornjokarlovačkog Gerasima u vladičanskom dvoru u Karlovcu sa kojim je razgovarao o teškom položaju preostalih Srba u Eparhiji, kao i izgradnji pravoslavne crkve u Vrginmostu, za koju je sredstva obezbedila Vlada Srbije.

Miodrag Linta je sa episkopom gornjokarlovačkim Gerasimom razgovarao i o mogućnostima obnove pravoslavnih svetinja u drugim delovima Eparhije, piše u saopštenju.
Posebna pažnja posvećena je temi zaštite poljoprivrednog zemljišta proteranih Srba i drugih oštećenih građana koji žive van Hrvatske. 

Linta je predložio episkopu Gerasimu da naša crkva treba da ima daleko aktivniju ulogu u očuvanju srpske zemlje, sa čim se vladika složio. 

"Od završetka rata 1995. godine do danas, Hrvatska je otela više od 800.000 katastarskih parcela poljoprivrednog zemljišta građanima srpske nacionalnosti", rekao je Linta i dodao da bi svakom proteranom Srbinu trebalo pružiti pravnu pomoć da svoju zemlju vrati u posed.

U slučaju da Srbi nisu u stanju da obrađuju svoju zemlju, jer žive izvan Hrvatske, treba im omogućiti da zemlju mogu dati na korišćenje, na određeni vremenski period, Srpskoj pravoslavnoj crkvi, rekao je Linta.

Naglasio je da će sa ovim predlogom upoznati i ostale vladike čija se sedišta eparhija nalaze na području Hrvatske.

Izvor: RTS

spchrvatskaproterani srbi
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva