:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

Novembar 17, 2018   14:55

0

71

Linta: Ustaški pozdrav postao legalan uHrvatskoj

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je danas da su ustaški pozdrav „Za dom spremni“ na izložbi u Hrvatskom saboru i na spomen ploči na ulazu u Novinarski dom u Zagrebu dva od mnogih primera koji jasno potvrđuju tezu da je današnja Hrvatska nastavak nacističke NDH.

„Nepobitna je činjenica da je ustaški pozdrav ‘Za dom spremni’ pod kojim je ubijeno na stotine hiljada Srba, Roma i Jevreja postao legalan u Hrvatskoj“, ističe Linta u pisanoj izjavi.

On je podsetio da su prekršajni sudovi u Požegi i Slunju doneli presude kojima se „Za dom spremni“ smatra izrazom volje vlasti, kao i da njegova upotreba ne uznemirava javnost.

Pored toga, hrvatsko ministarstvo državne uprave je dalo saglasnost da „Za dom spremni“ može da ostane u grbu udruženja veterana HOS-a, koji su bili sastavni dio Hrvatske vojske.

Linta ističe da spomen ploča na kojoj stoji „Za dom spremni“ i koja je bila u Jasenovcu nije uništena, nego je samo premještena na spomen područje u Novskoj gđe i dalje stoji.

„Takvih spomen ploča u Hrvatskoj ima na stotine. U Hrvatskoj se nesmetano svake godine održavaju mise Anti Paveliću i ubijenim ustaškim generalima i drugim visokim oficirima NDH. Posebno je skandalaozna preporuka Saveta Vlade Hrvatske za suočavanje sa prošlošću prema kojoj se ‘Za dom spremni’ može koristiti u posebnim prilikama“, ukazao je Linta.

„Šta tek reći o sramnoj ali očekivanoj odluci da Hrvatska već preko 20 godina isplaćuje penzije preživelim ustašama i domobranima i njihovim porodicama. Takođe, skandalozna ali isto očekivana jeste i odluka Hrvatskog sabora da ponovo bude pokrovitelj komemoracije ubijenim ustašama u Blajburgu gđe se svake godine okupljaju hrvatski zvaničnici da se poklone svojim uzorima“, dodaje se u pisanoj izjavi.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva