:

:

TV Most

clock

Decembar 04, 2018   13:36

0

98

Ljajić i Šarović: Pismo članicama EU zbog mera PR

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i potpredsednik Saveta ministara i ministar za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose BiH Mirko Šarović razgovarali su danas o situaciji nakon što je Priština uvela diskriminatorske takse na robu iz Srbije i BiH i konstatovali da je trgovina Srbije i BiH sa Prištinom praktično onemogućena.

Ljajić i Šarović su se dogovorili da upute zajedničko pismo državama članicama EU, s obzirom da se 17. decembra održava Savet za stabilizaciju i pridruživanje EU i Kosova, na kome će biti razmatrana primena S SP od strane privremenih institucija u Prištini.

Oni su ocenili da je to poslednja šansa da EU zatraži od Prištine hitno i neodložno ukidanje pomenutih mera, ili će u protivnom biti neophodno zatražiti suspenziju S SP između EU i Kosova.

Dvojica ministara izrazila su zabrinutost zbog neučinkovitosti i blagih reakcija međunarodne zajednice, koja do sada nije ubedila Prištinu da povuče pomenute barijere.

Povećanim carinskim stopama ne krši se samo CEFTA sporazum i S SP, već se radi o gruboj povredi temeljnih ljudskih prava i sloboda, a pre svega prava na slobodan protok ljudi, roba i kapitala, kao i prava na lečenje, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ljajić i Šarović su se saglasili da i ubuduće koordinariju sve korake i aktivnosti prema međunarodnim institucijama, kako bi diskriminatorske mere Prištine što pre bile ukinute.

Izvor: Tanjug,Krstarica

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva