:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

Mart 14, 2019   16:12

0

164

Lončar: Srbija posvećena borbi protiv droge

Srpska vlada sprovodi sveobuhvatnu politiku uravnoteženih, integrisanih, sveobuhvatnih, multidisciplinarnih i naučno-dokazanih pristupa problemu s drogama, rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar na 62. sednici Komisije za opojne droge u bečkom sedištu UN i dodao da se pri tome poštuju ljudska prava, rodna ravnopravnost, slobode i bezbednost.

Vlada Srbije 2018. godine osnovala ministarsku Komisiju za prevenciju upotrebe droga u školama koja u svom delovanju ima sveobuhvatan pristup, zasnovan na naučnim dokazima standardima za prevenciju, rekao je u prvom delu zasedanja Komisije za opojne droge (CND), u okviru kojeg se prisutnima obratio i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, Zlatibor Lončar.

Lončar je istakao da je cilj podizanje svesti mladih o štetnim posledicama upotrebe droga, jačanju samopuzdanja, pružanju otpora vršnjacima koji koriste drogu, pronalaženju alternativa i stvaranju pozitivnih primera.

Tokom obraćanja, ministar je posebno naglasio da se Strategija o sprečavanju zloupotrebe droga u Srbiji za period od 2014. do 2021. zasniva na pet osnovnih stubova: smanjenje ponude droga, smanjenje potražnje, medunarodnoj saradnji u oblasti droga, koordinaciji i istraživanju, monitoringu i evaluaciji.

Komisija se, kako je dodao, zalaže i za pooštravanje kaznene politike za proizvodnju i prodaju droge, posebno za povratnike krivičnih dela povezanih sa proizvodnjom i prodajom droge, i prema licima koja nude i prodaju drogu maloletnicima i zloupotrebljavaju ih u posredovanju za prodaju droge.

"Politika prema drogama se ostvaruje kroz uravnotežen pristup – kako kroz zaštitu zdravlja, tako i kroz povećavanje bezbednosti pojedinca i društva u celini. Uravnotežen pristup prema politici droga u Srbiji sprovodi se kako na jačanju kapaciteta i usluga u oblasti lečenja, smanjenju rizika od infektivnih bolesti i mortaliteta povezanog sa upotrebom drog,  i sprečavanju štetnih posledica od upotrebe novih psihoaktivnih supstanci", objasnio je Lončar.

Preneo je da je Ministarstvo zdravlja osnovalo i Sistem za rano upozoravanje o novim psihoaktivnim supstancama.

"Kao rezultat saradnje sa svim institucijama u Srbiji i međunarodnim organizacijama, Ministarstvo je u poslednjih godinu dana u Listu psihoaktivnih kontrolisanih supstanci uključilo 15 novih supstanci, među kojima i supstance koje su predložene za razmatranje na 62. sednici CND – u pitanju je pet fentanila, četiri sintetička kanabinoida, jedan supstituisani katinon i tramadol", objasnio je ministar.

Program za prevenciju upotreba droge 

U obraćanju na konferenciji na kojoj učestvuju visoki predstavnici iz više od 100 zemalja sveta, Lončar je najavio da će Srbija u saradnji sa Islandom i Pompidu grupom Saveta Evrope 19. marta prikazati Program za prevenciju upotrebe droga kod učenika osnovnih škola.

Na tom skupu biće prikazani program za prevenciju koji kroz kontinuirani rad sa učenicima nastoji da kroz sport i edukaciju utice na smanjenje rizicnog ponašanja mladih.

Cilj programa je da se na taj način mladima obezbedi pravilan psihofizički razvoj, kroz jačanje njihovog samopuzdanja i sposobnosti da pruže otpor negativnim uticajima okoline", zaključio je Lončar u obraćanju na sednici u Beču.

CND je osnovana Rezolucijom Ekonomskog i socijalnog saveta (ECOSOC) UN 1946. godine, kako bi pomogla tu organizaciju da nadgleda primenu međunarodnih ugovora o kontroli droga.

Generalna skupština UN proširila je 1991. godine mandat CND kako bi mu omogućila da funkcioniše kao upravno telo Kancelarije UN za borbu protiv narkotika i kriminala (UNODC), čije je sedište u Beču.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva