:

:

TV Most

clock

Mart 27, 2019   13:47

0

112

Lončar: Zdravstveni sistem još kvalitetniji

Skupština Srbije utvrdila je danas dnevni red, a ministar zdravlja Zlatibor Lončar obrazlaže set zakona iz oblasti zdravstva za koje je rekao da su krovni i da će zdravstveni sistem u koji se u poslednjih pet godina ulaže mnogo više učiniti još kvalitetnijim.

"Namera nam je da kvalitetna zdravstvena usluga bude jednako dostupna građanima u svim delovima države", rekao je Lončar u parlamentu.

Na dnevnom redu su i Predlog zakona o predmetima opšte upotrebe, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o supstancama koje se koriste u nedozvoljenoj proizvodnji opojnih droga i psihotropnih supstanci, kao i Predlog zakona o potvrđivanju akta o osnivanju Azijske infrastrukturne investicione banke.

Pred poslanicima je i Predlog zakona o potvrđivanju sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Litvanije o saradnji u borbi protiv kriminala.

Dnevni red je dopunjen i izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima.

Poslanica SNS Marija Obradović rekla je da se tim izmenama, između ostalog, produžuje važenje potvrda o registraciji vozila namenjenih za poljoprivrednu proizvodnju, tako da ne prestaju da važe 3. aprila, već u slučaju promene vlasnika, promene prebivališta ili drugih podataka.

Izmene su predložene jer je veliki broj poljoprivrednika, oko 493.000 vlasnika vozila, nezadovoljno zakonom, koji je donet pre godinu dana.

Da roditelji imaju pravo na bolovanje s primanjem cele zarade tokom lečenja deteta

Predlogom zakona o zdravstvenom osiguranju predviđeno je da roditelji imaju pravo na bolovanje s primanjem cele zarade tokom lečenja deteta od raka ili nekog drugog teškog oboljenja do navršene 18 godine, a bolovanje će morati da obnavljaju na svakih šest meseci.

Do sada su roditelji teško obolele dece imali pravo na 65 odsto ličnih primanja i četiri meseca bolovanja i obično su napuštali posao ili dobijali otkaz kako bi bili uz svoju bolesnu decu.

Novina je i to da će izabrani lekar moći da otvori bolovanje do 60 dana, umesto dosadašnjih 30 dana, kao i da lekari specijalisti mogu da upute pacijenta na bolničko lečenje, a ne samo izabrani lekar.

Predviđeno je i da oni koji se tri puta ne odazovu na preventivne preglede, a za to nemaju opravdanje, moraju da plate 35 odsto cene lečenja, ako se razbole od bolesti za koju je bio predviđen skrining.

Kad je reč o Predlogu zakona o zdravstvenoj zašiti, predloženo je prebacivanje primarne zdravstvene zaštite na državni nivo, osim apoteka koje ostaju u nadležnosti lokalne samouprave.

Radeta: Danas i kralj ima svog poslanika…

Poslanica Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta izjavila je da su demokrate 2009. godine "neustavnom odredom" omogućile krađu mandata poslanika i predložila je da se danas dnevni red parlamenta dopuni tačkom koja bi poslaniku omogućila da svoj mandat, ukoliko želi, stavi na raspolaganje stranci koja ga predlaže za tu funkciju.

Radeta je rekla da za radikale nema nemoralnije stvari od otimanja mandata i dodala da je to u novijem političkom životu Srbije veoma prisutno.

"Danas sve boli glava zbog toga. I kralj ima svog poslanika. Imamo Mariniku Tepić koja je promenila četiri stranke, Sandu Rašković Ivić koja je u skupštinu ušla kao predsednica stranke, a u međuvremenu je promenila tri poslanička kluba. Želimo da se zdrav parlamentarni život vrati u skupštinu", rekla je Radeta.

Radikali predlažu da se u Zakon o izboru narodnih poslanika ponovo vrati ustavna odredba, odnosno da se poslaniku dozvoli da svoj mandat, ukoliko želi, stavi na raspolaganje stranci koja ga predlaže za poslanika.

Radeta je kazala da "niko ne menja stranku dok je u parlamentu zbog idelogoije već zbog ozbiljnih para".

Ivić traži raspravu o KiM i protestima umesto o zdravstvu

Ivićeva smatra da bi parlament ne bi trebalo da raspravlja o zakonima iz oblasti zdravstva koji su na dnevnom redu, a koje je kritikovala, već o aktuelnoj situaciji na KiM, protestima i bezbednosti građana.

"Neću da kažem da su zdravstveni zakoni nevažni, ali prvo bi, po prioritetima, trebalo da razgovaramo o KiM, protestima...", rekla je novinarima u Skupštini Rašković Ivić uz tvrdnje da se vlast ponaša kao da se u državi ništa ne dešava, i kao da Kosovo, kako kaže ne kuca na vrata".

Ona je kritikovala i odredbe Predlogu zakona o zdravstvenom osiguranju, koja predviđa da će građani, ukoliko su tri puta odbili da idu na skrining i to nisu opravdali, morati da plaćaju 35 odsto cene lečenja ukoliko se razbole od te bolesti.

Rašković Ivić tvrdi da ne postoje pozivi na skrining i da građani i sada plaćaju 35 odsto cene usluge troškova jer je dijagnostika, kako kaže, praktično prepuštena privatnim klinikama i dodala da se tim zakonom podstiču socijalne razlike jer oni koji plate imaju bolju negu i dijagnostiku.

Istovremeno ona je pohvalila odredbe, poput one da roditelji teško bolesne dece dobijaju celu platu na bolovanju, ali je dodala i da je takva rešenja opozicija godinama unazad predlagala.

Rašković Ivić je pitala ministra zdravlja da li privatna klinika "Aurora" koristi prostor Kliničkog centra Srbije za svoj rad.

U Skupštini Srbije u toku je utvrđivanje dnevnog reda, a predloge za dopunu uglavnom daju poslanici Srpske radikalne stranke.

Izvor: Танјуг

Skupština Srbije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva