:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Oktobar 15, 2018   19:56

0

137

Makron: Pomoć u denuklearizaciji ako vidimo posvećenost

Francuska je spremna da pomogne u naporima za denuklearizaciju Severne Koreje, ali Pjongjang prvo mora da pokaže konkretnu posvećenost i stvarnu želju da rasformira svoj nuklearni i balistički arsenal, izjavio je danas francuski predsednik Emanuel Makron.

Obraćajući se na zajedničkoj konferenciji za novinare s južnokorejskim predsednikom Mun Džae-inom u Parizu, Makron je rekao da je Francuska spremna da ponudi svoju ekspertizu i „igra aktivnu ulogu ako se pokrene pregovarački proces“, prenosi Rojters.

„Imamo naučnu, tehničku, operativnu, nuklearnu ekspertizu koja je, u kontekstu denuklearizacije, veoma korisna i koju želimo da stavimo na raspolaganje, ako se to učini relevantnim“, rekao je Makron.

Francuski predsednik je ukazao na potrebu ostanka na snazi međunarodnih sankcija uvedenih Severnoj Koreji do „kompletne, potvrđene i nepovratne denuklearizacije“ te zemlje.

Južnokorejski predsednik pozvao je na smanjene međunarodnih sankcija Severnoj Koreji kada i ako ta zemlja preduzme praktične korake ka denuklearizaciji, dodaje agencija Jonhap.

Rojters podseća da Francuska, iako je nuklearna sila i stalna članica Saveta bezbednosti UN, ne učestvuje direktno u pregovorima Pjongjanga, Seula i Vašingtona na denuklearizaciji Korejskog poluostrva.

Ipak, diplomate smatraju da bi Pariz, imajući u vidu njegovo nuklearno znanje, mogao da ima ulogu u rasformiranju nuklearnih bojevih glava ili prihvatanju nuklearnih materijala.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva