:

:

TV Most

clock

Novembar 18, 2018   17:48

0

50

Makron u Bundestagu: Svet je na raskrsnici, okupiti snage za EU

Francuski predsednik Emanuel Makron je apelovao da Nemačka i Francuska ulože veće napore kao saveznici u nastojanju da predvode jedinstveniju Evropu, uključujući prevazilaženje skepticizma o pitanjima kao što su Evrozona i budžet.

U govoru u donjem domu nemačkog parlamenta povodom odavanja pošte žrtvama Prvog svetskog rata, Makron je rekao da je najveća odgovornost na Francuskoj i Nemačkoj da okupe snage koje su za Evropsku uniju.

Makron je dodao da ove dve zemlje moraju deliti proces donošenja odluka i vođenja politike o spoljnim pitanjima, migraciji i razvoju, povećanju budžeta i izgradnji zajedničke strategije odbrane, javio je Rojters.

Apelovao je i da se preduzmu konkretni koraci povodom porasta antiimigrantskih, nacionalističkih partija koje jačaju u nekoliko zemalja članica.

Makron, koji se kasnije sastao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, u svom govoru napomenuo je da se svet nalazi na "raskrsnici", pri čemu su nacionalistički pokreti koji "nemaju pamćenje" suprotstavljeni modernim i progresivnim snagama.

"Evropa, i unutar nje savez Francuske i Nemačke, imaju obavezu da ne dozvole da svet sklizne u haos", zaključio je Makron.

Izvor: Tanjug,RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva