:

:

TV Most

Foto: Танјуг, arhiva

clock

Januar 18, 2019   16:52

0

171

Mali: Unaprediti sistem povraćaja PDV-a za strance

Ministar finansija Siniša Mali razgovarao je danas sa predstavnicima kompanije "Global Blue", o unapređenju uslova da operatori-kompanije koji se bave povraćajem PDV-a stranim putnicima pod komercijalnim uslovima, počnu da posluju na našem tržištu.

Na sastanku u Vladi Srbije istaknuto je da Srbija želi da koristi sva pozitivna iskustva kako bi se boravak turistima u Srbiji učinio što prijatnijim i jednostavnijim, zbog čega je i značajno pojednostaviti proces povraćaja PDV-a.

Mali je naveo da postoji cilj i vizija da naša zemlja postane visoko pozicionirana turistička destinacija, primenjujući globalno konkurentne standarde, usluge i proizvode, navedeno je u saopštenju.

"Cilj koji smo postavili podrazumeva i uvođenje efikasnog sistema povraćaja poreza i usluga namenjenih stranim turistima, koji će upotpuniti njihovo iskustvo u Srbiji, povećati broj dolazaka i njihovu potrošnju prilikom posete", naveo je ministar Mali.

Ministar finansija je rekao da je to razlog zašto se nastoji u tome da se unapredi postojeći proces povraćaja poreza kroz uvođenje pojednostavljene, moderne i digitalizovane procedure.

Mali je istakao i da je država, kroz promenu svoje regulative, već započela taj proces.

"Prvi korak koji je napravljen u tom smeru bile su izmene Zakona o PDV-u kojima je snižen iznos minimalne kupovine dobara po osnovu koje strani državljani mogu da ostvare pravo na refakciju PDV-a, sa 150 na 100 evra, počev od 1. januara ove godine", objasnio je ministar Mali.

Takođe, radi stvaranja uslova za uspostavljanje efikasnog i savremenog postupka refakcije PDV stranim državljanima, krajem decembra prošle godine donet je Pravilnik o izmenama i dopunama Pravilnika o načinu i postupku ostvarivanja poreskih oslobođenja kod PDV sa pravom na odbitak prethodnog poreza, a koji je stupio na snagu 1. januara ove godine.

Između ostalog, tim Pravilnikom se propisuje novi dvojezični formular na srpskom i engleskom jeziku, i dodatno su precizirana pravila za ostvarivanje prava na refakciju PDV stranim državljanima.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Kabineta predsednice Vlade Srbije, Ministarstva finansija, Poreske uprave, Uprave carina, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Kancelarije za IT i e-upravu i Narodne banke Srbije.

Izvor: Танјуг

Siniša MaliekonomijaPDV
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva