:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

Novembar 21, 2018   9:12

0

109

Mali: Više novca za plate, penzije i kapitalna ulaganja

Vlada je usvojila predlog budžeta za 2019. godinu, a iduće nedelje o njemu će raspravljati poslanici. Budžet je reformski, razvojan i usmeren na poboljšanje života građana, rekao je za za RTS ministar finansija Siniša Mali.

Predlogom budžeta je planiran deficit od 23 milijarde, pet milijardi manji od ovogdišnjeg koji je na kraju prerastao u plus. U budžetu je 19 milijardi dinara više opredeljeno za plate zaposlenih u javnom sektoru, rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a Siniša Mali.

Među onima koji ovim budžetom dobijaju više, sa 51.milijardom je Ministarstvo poljoprivrede, koje povećava dotacije poljoprivrednicima. Za potrebe socijalne zaštite opredeljeno je 113 milijardi dinara. Transfer lokalnim samoupravama je na približnom nivou kao prošle godine, dok je za otplatu kredita, zbog pada kamata, sada izdvojeno manje,116 milijardi dinara.

"Ono što je važno je da je predlog budžeta rezultat mera preduzetrih 2014. godine i želim da čestitam građanima jer imamo već treću godinu suficitit budžeta, stopa zaposlenoisti je na 12 odsto. Budžet je koncipiran da ubrza razvoj, na povećanje zarada i penzija i da nastavimo reformski kurs", rekao je Mali.

Povećanje plata 7-12 odsto i penzija je već predviđeno a moguća su i dodatna povećanja.

"Zavisi od ekonomskih rezultata, ukoliko uštedimo novac za to, biće novih povećanja. I to samo iz realnih izvora a ne kredita. Kapitalne investicije su ključne u budžetu i iznose 3,6 odsto a već u sledećoj planiramo 4 odsto. Da budemo efikasni po pitanju investicija i sav novac koji se za to opredeli da se i potroši", kaže ministar finansija.

Ministar kaže, da iako su predlogom budžeta predviđena nešto manja sredstva za ministarstvo rada građani to neće osetiti.

"Naprotiv, nikada veća socijalna davanja. Radi se samo o preraspodeli sredstava. Važno je i da ćemo naredne godine manje izdvajati za kamate i kredite i polako se spušta javni dug što nam otvara prostor za investicije i plate", kaže Mali.

Od 1. januara ukidaju se doprinosi za nezaposlenost na teret poslodavca u iznosu od 0,75 odsto.

"Cilj nam je razvojna podrška privredi i samnjenje opterećenja na zarade. Ukida se porez u iznosu od 12 milijardi dinara koji će ići na teret države. Uz predlog budžeta imamo čitav set zakona koji u sebi sadrže ogromne poreske podsticaje. Velika obaveza je kada ste u top pedeset da budete još konkurentniji i za investicije i za izvoz naše robe", obajašnjava ministar finansija.

Kada je reč o odbijanju zahteva Prištine za prijem u Interpol  Siniša Mali kaže da je to velika pobeda Srbije ali da treba ostati čvrsto na zemlji.

"Moramo da nastavimo da tražimo kompromis koji je osnov za stabilnost u regionu i na taj način smanjimo rizike investicija i obezbedimo dalji ekonomski razvoj.Treba imati u vidu i da je razmena u okviru zemanja  članica CEFT-e 3,9 milijardi evra od čega Srbija izvozi robu u vrednosti od 3,1. Sa svakim samnjenjem carina i barijera kao privreda dobijamo jer više izvozimo i za to treba da se borimo", rekao je za RTS Siniša Mali.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva