:

:

TV Most

clock

Februar 13, 2019   21:00

0

287

Manastiri na severu Kosova - simbol jedinstva, vere i narodnog života

Duhovni život na prostoru severa Кosova datira s početka srednjeg veka. Najpoznatije svetinje su narodu i otečestvu darivali srpski vladari i vlastela. Кralj Milutin je nadomak Zvečana podigao velelepnu zadužbinu kojoj srpski baštinari vraćaju srednjovekovni sjaj.

Žitelji ovog dela Кosova ponosni na svoju prošlost i običaje, svetkuju prema tradiciji u srednjovekovnoj kraljevskoj zadužbini, manastiru Banjska. Obnovu izuzetno vrednog kulturno-istorijskog spomenika finansira država Srbija.

"Unutrašnjost crkve je obnovljena. Ogradni zid, ulazna kapija koje su propadale prvenstveno zbog podzemnih voda. Padala su lica zida, tako da smo mi sve to sanirali i konsolidovali. Ostala nam je spoljašnjost Banjske", ističe Mirjana Andrić, direktorka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Srednjovekovni manastir Sokolicu pohode ne samo pravoslavci. Nadaleko je poznat po mermernoj statui Bogorodice sa Hristom, kojoj se molitveno obraćaju parovi bez poroda. To je prvi hram na Кosovu koji su oslikale sokoličke sestre.

"Manastirsko sestrinstvo koje brine o drevnom hramu, opstaje na sokoličkom brdu u totalno albanskom okruženju. Prvi stanovnici pravoslavci nalaze se na nekih 3,5 kilometara udaljenosti od manastira Sokolica", navodi.

Nedaleko od Zubinog Potoka je Bogorodičin manastir iz 14. veka. Svetinju posvećenu Vavedenju, narod naziva i "Crkva Svete Ruke", po relikviji koja se tu čuva od 1573. godine.

"Drevna svetinja prvi put se pominje još 1455. u ruševinama. Narod ovog kraja u 18. veku, kada su prenete mošti, obnovio je ovaj manastir i dozidao pripratu. Smestio je ruku Svetog Nikite koji je zaštitnik ovog kraja Ibarskog Кolašina", kaže otac Romilo, iguman manastira Presvete Bogorodice.

Manastir u Dubokom Potoku, u narodu poznat kao najuglednija svetinja Starog Кolašina, bio je i jeste simbol jedinstva pravoslavne vere i narodnog života.

Izvor: TV Hram

KiMmanastiri
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva