:

:

TV Most

clock

Decembar 07, 2018   10:30

0

60

Marković: Neprimerena reakcija Prištine na sastanku CEFTA

Delegacije privremenih institucija u Prištini i Albanije napustile su redovan sastanak Zajedničkog CEFTA komiteta u Prištini bez obrazloženja, urpkos dogovoru da se diskutuje o taksama od 100 odsto koje je Priština uvela na robu iz Srbije i BiH, izjavio je danas predstavnik Srbije u CEFTA Ivan Marković.

„Naša delegacija je otišla u Prištinu na sastanak u dobroj veri da pokuša da reši ovaj problem i da, ukoliko i postoje, čuje argumente privremenih institucija samouprave u Prištini za tu meru“, rekao je Marković za TV Prva, ali i dodao da je stav Prištine bio da se o toj skandaloznoj meri koju je uvela i kojom se krši CEFTA sporazuma na jučerašnjem sastanku neće ni razgovarati.

Objasnio je da su pre sastanka održane konsultacije na kojima je dogovoreno da se o tom problemu diskutuje i sastanak je potom otvoren.

„U trenutku kada sam počeo da iznosim taj problem prvo je delegacija privremenih institucija u Prištini napustila sastanak. U tom trenutku je predstavnik UNMIK-a nastavio predsedavanje sastankom da bi delegacija Albanije takođe napustila sastanak, obe delegacije bez ikakavog obrazloženja“, kaže Marković.

Postojala je, navodi, i podrška iz Sekretarijata CEFTA i Evropske komisije, čiji su predstavnici prisustvovali sastanku, da se o toj temi razgovara.

„Neformalno nakon sastanka svi su bili iznenađeni, i mi prvenstveno, i izrazili su čuđenje takvom reakcijom koja je potpuno neprimerena i do sada nezabeležena u okviru CEFTA i pozvali su na poštovanje CEFTA sporazuma“, rekao je Marković.

Ispričao je i da su na konsultacijama pre početka sastanka privremene institucije u Prištini insistirale da su oni jedini predsedavajući.

„Mi smo to kategorički odbili i kao kompromisno rešenje prihvaćeno je da i privremene institutucije u Prištini i UNMIK predsedavaju tim sastankom“, naveo je Marković.

Upitan o daljim koracima koje će Beograd preduzeti, Marković je naveo da se tom problemu u vezi sa taksama koje je uvela Priština pristupa, kao i do sada, vrlo ozbiljno.

„Sve nadležne institucije su upravo na sastanku. Razmatramo u koridinaciji sa kabinetom predsednice vlade o daljim koracima o kojima će javnost biti pravovremeno obaveštena“, rekao je Marković.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva