:

:

TV Most

clock

Januar 12, 2019   8:17

0

231

Mas: U slučaju propasti Sporazuma važno sprečiti trku u naoružanju

Ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas je, govoreći o mogućnosti raspoređivanja američkih raketa u Evropi u slučaju propasti Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), naveo da se "bezbednost Evrope neće poboljšati ako još nuklearnih raketa srednjeg dometa bude raspoređeno" na njenoj teritoriji.

"Ja to smatram pogrešnim odgovorom", rekao je Hajko Mas za Špigl onlajn, prenosi Tas.

Dodaje da su "šanse za opstanak Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa, nažalost slabe", ali da će Nemačka "pokušati da učini sve što je moguće kako bi INF opstao".

"Sada je potrebno ubediti rusku stranu da razjasni optužbe (koju su joj SAD uputile o kršenju Sporazuma) i da potvrdi posvećenost sporazumu", naveo je ministar spoljnih poslova Nemačke i dodao da je "Rusija saopštila da je spremna za razgovore".

Navodi se da je šef nemačke diplomatije naglasio da je u slučaju propasti Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa važno sprečiti trku u naoružanju.

"Mi želimo da zadržimo Sporazum, a da u isto vreme iskoristimo naše mesto u Savetu bezbednosti UN za pokretanje inicijative za stvaranje nove međunarodne arhitekture kontrole naoružanja. Vreme Hladnog rata je prošlo. Ne možemo da odgovaramo na aktuelna bezbednosna pitanja doktrinom zastrašivanja iz prethodnog veka", poručio je Mas.

Izvor: RTS

NemačkаHajko MasNaoružanjе
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva