:

:

TV Most

Foto: ilustracija

clock

Januar 16, 2019   14:54

0

220

Mej: Ili sporazum ili ostanak u EU

Britanska premijerka Tereza Mej rekla je da postoje dva načina da se izbegne situacija u kojoj ne bi bilo sporazuma o Bregzitu – ili da se postigne sporazum ili da se opozove član 50 Lisabonskog sporazuma što bi značilo ostajanje u Evropskoj uniji.

Dan pošto su njen predlog sporazuma većinom glasova odbacili poslanici Donjeg doma britanskog parlamenta Tereza Mej je rekla da bi "ostajanje u EU značilo kršenje rezultata referenduma", i da je to nešto što ova vlada neće uraditi, preneo je Bi-Bi-Si.

Mejova je rekla da želi da sazna koju bi vrstu dogovora o Bregzitu podržali poslanici.

"Proces izglasavanja nepoverenja podrazumeva da se saslušaju mišljenja doma, sa željom da se shvate gledišta parlamentaraca tako da možemo da identifikujemo šta bi moglo da dobije podršku ovog doma i da se ispuni sve predviđeno referendumom", rekla je Mejova.

Zbog sinoćnjeg ishoda glasanja Velika Britanija se nalazi u najvećoj političkoj krizi u poslednjih 50 godina i razmatra kako i da li da izađe iz EU kojoj se pridružila 1973. godine.

Protiv predloga Tereze Mej o Bregzitu glasalo je više od 100 poslanika iz redova vladajuće Konzervativne stranke, i to je ujedno i najgori poraz vlade u parlamentu u skorijoj britanskoj istoriji.

Britanija bi iz EU trebalo da izađe 29. marta.

Izvor: Танјуг

Tereza MejEUBregzit
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva