:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

Decembar 17, 2018   18:06

0

157

Mej: Još jedan referendum pokazao bi da demokratije nema

Britanska premijerka Tereza Mej sprema se da kritikuje pozive za održavanje drugog referenduma o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije. To bi, prema njenom mišljenju, a kako su saopštili iz kancelarije premijerke, nanelo nepopravljivu štetu poverenju u demokratiju.

Iz kancelarije Tereze Mej poručuju da će ona o tome govoriti danas popodne poslanicima u donjem domu parlamenta.

"Još jedan referendum milionima koji veruju u demokratiju pokazao bi da demokratije nema", preneli su iz kancelarije stav premijerke.

Očekuje se da će ona reći i da bi takvo izjašnjavanje samo pogoršalo podele u zemlji umesto da ih izleči, preneo je AP.

Međutim, veliki broj političara veruje da bi novi referendum mogao da bude jedini način da se prekine politička pat pozicija oko Bregzita.

Vlada britanske premijerke Tereze Mej i EU dogovorile su sporazum o izlasku Velike Britanije iz evropskog bloka prošlog meseca, ali je Mejova odložila glasanje o njemu u parlamentu prošle sedmice kada je postalo jasnokod EU pokušala da izbori izmene kako bi sporazum prihvatili poslanici koji su protiv njega, ali je eropski blok to odbio na samitu u Briselu.

Njen autoritet je bio poljuljan nakon što je u sredu više od trećine poslanika Konzervativne stranke glasalo protiv nje.

Mej kaže da još planira da kod EU izbori neke izmene kako bi umirila poslanike, posebno u vezi sa "bekstopom", odnosno garancijama da će granica između Irske i Severne Irske ostati otvorena.

Zvaničnici EU insistiraju da se o izlaznom sporazumu sa Britanijom ne može ponovo pregovarati, ali iz kancelarije Tereze Mej navode da pregovarači obe strane još razgovaraju o potencijalnim pojašnjenjima sporazuma.

Portparol Evropske komisije Margaritis Šinas izjavio je danas da u u ovoj fazi nisu predviđeni nikakvi daljnji sastanci sa Velikom Britanijom.

Uz planirani odlazak Britanije iz evropskog bloka 29. marta ostaje najsano da li će ona otići sporazumno ili bez sporazuma, što bi moglo da ima haotične posledice na britanske luke, avione i nedostatak ključnih proizvoda.

Izvor: Танјуг

Tereza MejBregzit
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva