:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Maj 04, 2015   12:05

0

119

Memorandum o saradnji Srbije i Mađarske

Selaković je rekao da je potpisivanje Memoranduma samo jedna od uzlaznih lestvica napredovanja - političkih, ekonomskih odnosa između dve zemlje, ali i početak gradnje boljih i kvalitetnijih odnosa između dva ministarstva i stvaranje uslova za bolji i progresivniji odnos dva pravosuđa.

"Potpisali smo memorandum koji na prvom mestu ima za cilj uspostavljanje saradnje u konkretnim stvarima i na konkretnim pitanjima kao što je podrška Srbiji u pregovaračkom postupku u pravcu evropskih integracija, reformi pravosuđa, zajedničkih obuka i edukacije službenika, ali i unapređenju nacionalnih manjinskih prava u sveri pravosudnog, odnosno, sudskog i javnog tužilačkog sistema u Srbiji", rekao je Selaković.

On je podsetio da su 2010. godine Mađarska i Srbija potpisale Sporazum o promovisanju evropskih integracija Srbije koji je prethodnih godina unapređen i dao je vidljive rezultate .

Prema Selakovićevim rečima, Memorandum je samo produžetak te saradnje.

Ministar je podsetio i da je prethodno razgovarao sa kolegom Tročanji dodajući da je sastanak bio konstruktivan, a da se govorilo na više različitih tema.

"Dogovorili smo se da imenujemo lica za vezu koja će biti pri ministarskim kabinetima i da najmanje jednom mesečno održavamo zajedničke sastanke na različite teme, unapređujemo međunarodni pravni saobraćaj koji postoji između dve zemlje", rekao je Selaković dodajući da je dosta tema načeto.

On je najavio i da će u toku godine Ministarstvo pravde slati stručna lica na obuku u Ministarstvo pravde Mađarske koje ima veliki značaj i iskustvo kako u postupku evrointegracija tako i u primeni standarda.

Tročanji je rekao da Mađarska izuzetno ceni put koji je Srbija prešla proteklih godina te da mađarska vlada želi da pomogne u tome.

On je naveo da delom zavidi, a delom ne zavidi ministru Selakoviću na položaju na kom se nalazi u procesu evrointegracija.

Kako kaže, zavidi mu na tome što se radi o poglavljima od izuzetnog značaja u evropskim integracijama i pregovorima jer je za jednog ministra pravde posebna odgovornost znači raditi na tim poglavljima.

"Istovremeno mu ne zavidim jer znam da je to jako težak zadatak jer se mešaju politički elementi i pravni", zaključio je Tročanji.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva