:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

Februar 11, 2019   9:52

0

200

Mihajlović ženama: Pokretač ste promena, uključite se u nauku

I pored činjenice da visoke škole i fakultete više upisuju i završavaju žene, kao i da su brojnije među doktorima nauka, žene u nauci se i dalje suočavaju sa brojnim poteškoćama u karijernom napredovanju, dok ih među članovima SANU ima tek 10 odsto, izjavila je predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

Zorana Mihajlović je povodom obeležavanja Međunarodnog dana žena i devojčica u nauci istakla da Srbija prednjači u odnosu na Evropu kada je broj žena istraživača u pitanju - 48,4 u odnosu na 40 odsto, što je prosek na nivou EU, ali da devojčice i žene treba ohrabriti da uđu u svet informaciono-komunikacionih tehnologija, inženjerstva, kao i građevinarstva, gde još uvek dominiraju muškarci.

"Iako žene u većem broju završavaju osnovne i doktorske studije, nema ih dovoljno u takozvanim STEM naukama, pre svega tehnologiji i inženjerstvu. Radna mesta u budućnosti biće sve više vođena inovacijama i tehnologijom i ako ne premostimo razlike u ovim oblastima, rodni jaz će biti sve veći", navela je Mihajlovićeva u saopštenju.

Potpredsednica Vlade dodala je da stanje u visokom obrazovanju u Srbiji karakterišu rodna neravnopravnost, snažna vertikalna segregacija i nedovoljna zastupljenost žena u donošenju odluka i kreiranju politika na univerzitetima i u naučnoj zajednici.

"Patrijarhalni obrasci su prisutni i to nije ništa novo, ali čine da u toj hijerarhiji žene ostanu iza, boreći se sa brojnim barijerama i neretko težim usklađivanjem porodičnih obaveza sa profesionalnim razvojem u odnosu na muške kolege", izjavila je ministarka.

Mihajlovićeva je rekla i da žene u nauci jesu i treba da budu nositeljke promena, ne samo u obrazovanju, nego u društvu koje teži većoj rodnoj ravnopravnosti, i poručila svim devojčicama i ženama da nikada ne odustaju od svojih ciljeva, da ne podležu predrasudama i rodnim stereotipima, već da se vode svojim znanjem i sposobnostima.

Izvor: Танјуг

Zorana Mihajlovićrodna ravnopravnost
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva