:

:

TV Most

clock

Decembar 18, 2018   15:10

0

244

Milivojević: Nema završnog čina za Kosovo bez SB UN i Srbije

Posle neuspeha koje su doživeli Kosovo i zapadni sponzori te jednostrano proglašene države, vezano za Interpol i povlačenje priznanja nezavisnosti, sada prelaze na novu metodologiju – da konkretnim aktima dokazuju državnost Kosova na terenu i da se time stvori situacija da se to priznanje prihvati po svaku cenu, ocenjuje Haradinajev nacrt predloga sveobuhvatnog sporazuma sa Beogradom, diplomata Zoran Milivojević.

„To je metodologija koja više vodi u radikalizaciju i nestabilnost nego što omogućava da se zadrži stabilnost u regionu i da se zadrže otvorena vrata za neki ozbiljan dijalog“, kaže Milivojević za Tanjug i dodaje da se to pokazalo i na jučerašnjoj sednici Saveta bezbednosti UN-a, gde je pokazano da je upravo tamo mesto Kosovu.

„Šta god bilo i kako god se stvari budu odvijale tamo će biti završni čin i niko ne treba da gaji nade i iluzije da je moguće da se kosovski čvor završi bez SB i UN. Nije moguće da Kosovo postane država u punom kapacitetu bez SB UN, da postane članica UN, a pre toga da se to uopšte završi bez stava Srbije i bez učešća Srbije i bez uzimanja u obzir njenih interesa i njenih političkih strateških i nacionalnih interesa“, navodi Milivojević.

Kaže i da na sednici održanoj juče u Njujorku niko, čak ni oni koji podržavaju mere i akcije Kosova, nisu negirali postojanje međunarodnog prava, niko nije osporio da Rezolucija 1244 postoji i niko nije osporio da je SB nadležan, kao ni postojanje KFOR-a i njegovih nadležnosti.

Navodi da je sednica pokazala i da je svet podeljen i da je deo međunarodne zajednice na drugoj strani – u taboru Kine i Rusije, koje kao stalne članice apsolutno podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Srbije.

„Uz njih su stajali i Afrika i Latinska Amerika i te stvari nisu slučajne, to su ozbiljne činjenice i ozbiljne poruke. Potpuno je bilo jasno iz izlaganja predsednika Aleksandra Vučića da su činjenice i međunarodno pravo na našoj strani – to niko juče nije osporio“, kaže Milivojević.

Prema njegovim rečima, Hašim Tači je juče govorio „na pozicijama emocija i bez ijednog argumenta“.

Nijedan argument nije pružen u prilog teze da je odluka o uspostavljanju vojske Kosova pravna, legitimna i legalna, kaže Milivojević i dodaje da je jedini argument koji je Tači izneo, a koji je podržao i ambasador SAD-a, odgovor Međunarodnog suda pravde na pitanja Srbije o nezavisnosti Kosova 2010. godine.

„Tada je počinjena ozbiljna politička greška i nažalost stvoren je argument koji oni koriste i to ne samo predstavnici privremenih institucija vlasti u Prištini, već nažalost i zapadni sponzori“, kaže Milivojević.

On istovremeno smatra da predloga sveobuhvatnog sporazuma sa Beogradom koji je Ramuš Haradinaj predstavio ambasadorima Kvinte, nema nikakvog smisla, jer Srbija nema nameru da uopšte razgovara sa polazne pozicije da je nezavisnost Kosova završena stvar i neobavezujući je čak i da se politički razmotri, ocenjuje diplomata Zoran Milivojević.

Milivojević smatra da taj nacrt polazi od pozicije svršenog čina i dodaje da je neuspeli pokušaj ili ponuda da se politički o nečemu razgovara.

„To je pokušaj da se pođe od toga da je Kosovo priznata država i da se nadoveže na tezu da je to kraj raspada Jugoslavije i da se Kosovo tretira kao neka od zemalja sukcesora kao što je slučaj sa šest ostalih država koje su nastale od bivše Jugoslavije.

To nema nikakvog smisla, ne može biti ni ozbiljna poruka da se pristupi nekom razgovoru“, zaključuje Milivojević.

Izvor: Танјуг

Zoran MilivojevićSB UNKosovo i Metohija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva