:

:

TV Most

clock

Novembar 21, 2018   10:37

0

96

Ministarstvo pravde nagrađeno za razvoj informatike u 2018.

Ministarstvo pravde dobilo je pohvalnicu Društva za informatiku Srbije za izvanredan doprinos u razvoju informatike u 2018. godini u oblasti inovativne primene IKT u poslovnom okruženju za projekat „Video saslušanje lica u zatvoru putem zaštićene internet veze – Skype For Busineš“ i u oblasti razvijenog i primenjenog hardverskog ili softverskog proizvoda za aplikaciju Ministarstva pravde „Promet nepokretnosti“.

Projektom za video saslušanje Ministarstvo pravde je uspostavilo audio-video komunikaciju između krivičnih odeljenja osnovnog i višeg suda i Kazneno-popravnog zavoda u Sremskoj Mitrovici, koja sudijama omogućava saslušavanje lica koja izdržavaju kaznu zatvora bez njihovog dovođenja u sudnicu.
Ovaj sistem je naime omogućio izostanak dovođenja osuđenika u sudnicu čime se rešava niz bezbednosnih rizika i ostvaruju očigledne i momentalne uštede, pre svega troškova prevoza posebnim vozilima i dnevnica zaposlenih u ustanovama Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

U Ministarstvu pravde kažu da je u toku 2017. i 2018. godine izvršeno je 10.163 saslušanja lica lišenih slobode u predmetima uslovnih otpusta uz njihovo obavezno prisustvo u sudu.

Zbog toga u toku sledeće godine Ministarstvo pravde planira širenje sistema za video konferenciju na 70 odsto saslušanja, a što će, kako se očekuje, rezultirati velikom uštedom za budžet od 13.473.404 dinara.
Ovaj sistem je implementiran korišćenjem softvera „Skype For Busineš“, instaliranog u data centru Ministarstva pravde, uz poštovanje zakonskih uslova i standarda informacione bezbednosti.

Video konferencija između sudova i zatvora u Sremskoj Mitrovici obavlja se u okviru zaštićene pravosudne mreže, bez korišćenja infrastrukture koja se nalazi van teritorije Srbije.
Druga nagrađena aplikacija „Promet nepokretnosti“ koja je u upotrebi od 1. jula, predstavlja napredno rešenje koje koriste javni beležnici za zavođenje isprava koje solemnizuju i overavaju u postupku prometa nepokretnosti kao i poreskih prijava poreza na imovinu i prenos apsolutnih prava koje prate te isprave.

Aplikacija omogućava zavođenje elektronski potpisane isprave u pdf formatu kao i kompletan set meta podataka o nepokretnostima koje se prometuju, licima i samoj ispravi.

Ova aplikacija omogućava pretragu overenih ugovora o prometu nepokretnosti putem koje javni beležnici sa sigurnošću mogu da utvrde da li je konkretna nepokretnost od 1. januara 2011. godine već bila prometovana. Na taj način građani su zaštićeni od dvostrukih prodaja nepokretnosti.
Putem veb servisa iz aplikacije „Promet nepokretnosti“ uspostavljena je dvosmerna komunikacija javnih beležnika i katastara radi dostavljanja elektronski potpisane isprave, poreskih prijava i meta podataka nadležnoj službi katastra nepokretnosti.

Na taj način omogućeno je, sa jedne strane, porketanje postupka upisa u Katastar nepokretnosti i poreskog postupka, dok sa druge strane nadležna služba katastra kroz sistem vraća potvrdu o broju i vremenu prijema predmeta u nadležnoj službi katastra, koju javni beležnik može odštampati i uručiti stranci u roku od 5 minuta od overe isprave.

Nakon donošenja rešenja o upisu prava u katastar nepokretnosti i vodova nadležna služba katastra putem veb servisa dostavlja elektronski potpisano rešenje, koje javni beležnik putem ove aplikacije takođe može odštampati.
Takođe, putem Pravosudnog informacionog sistema (PIS) javnim beležnicima je omogućen uvid u elektronsku evidenciju Republičkog geodetskog zavoda, na osnovu kog mogu da pribave elektronski prikaz lista nepokretnosti.

Taj list oni mogu da odštampaju i prilože u predmet, što iz prakse izbacuje potrebu da građani donose izvod iz lista nepokretnosti iz nadležne službe katastra u papirnoj formi.
Osnovni efekat ovog sistema ogleda se u tome što je prethodnih pet koraka koji su građani morali da urade sada spojeno u jedan – odlazak u javnobeležničku kancelariju.
Tako građani više ne moraju da idu šalter nadležne službe katstra radi pribavljanja izvoda iz lista nepokretnosti, zatim kod javnog beležnika radi solemnizacije ugovora o prometu nepokretnosti, pa na šalter Poreske uprave radi prijavljivanja poreza na prenos apsolutnih prava, pa na šalter jedinice lokalne samouprave radi prijavljivanja poreza na imovinu, kao ni na šalter nadležne službe katastra radi podnošenja zahteva za upis prava u katastar nepokretnost i vodova.

Javni beležnik putem PIS-a pribavlja sve neophodne podatke i unosi ih u aplikaciju „Promet nepokretnosti“ koja ih putem veb servisa dostavlja nadležnim službama radi sprovođenja postupka upisa u katastar nepokretnost i poreskog postupka, a bez potrebe da građani posećuju druge državne organe.

Sa druge strane, nakon donošenja rešenja o upisu u katastar nepokretnosti i vodova, nadležna služba dostavlja rešenje kako strankama na adresu prebivališta putem pošte, tako i javnom beležniku elektronskim putem, koje javni beležnik može da odštampai.

Ovako zaokruženim procesom u potpunosti je ispunjen koncept One Stope Shop-a.
U prva tri meseca primene ovog sistema javni beležnici su nadležnim službama katastra dostavili više od 92.027 isprava o prometu nepokretnosti, uneli i dostavili podatke o 135.541 lica, uneli i dostavili podatke za više od 160.000 nepokretnosti.

To je, kako se procenjuje, za građane rezultiralo uštedom od 4,601,350 dana za upis prava u katastar nepokretnosti i posete četiri šaltera različitih službi.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva