:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Mart 22, 2019   14:08

0

304

Mir, sloboda i demokratija najvažnije evropske vrednosti

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović sastala se sa delegacijom nemačke pokrajine Hesen koju je predvodila ministar za savezna i evropska pitanja Lucija Putrih.

Jadranka Joksimović upoznala je članove delegacije sa budućim aktivnostima Srbije u procesu evropskih integracija.

Podsetila je da smo u dosadašnjem procesu pristupanja otvorili 16 poglavlja, od kojih su 2 privremeno zatvorena.

Istakla da Srbija - u odnosu na Strategiju kredibilnog proširenja EU, razume da je 2025-ta godina, otvorena perspektiva prijema u članstvo, ukoliko i mi kao kandidat i EU budemo ispunili ono što smo preuzeli kao obavezu.

Ona je izrazila mišljenje da bi na politiku proširenja trebalo gledati kao važan deo unutrašnjeg reformskog procesa i same EU.

Joksimovićeva je ukazala da članstvo u EU ostaje spoljno-politički prioritet Srbije, da je naša država posvećena evrointegracijama i reformama.

Posebno je, u tom smislu, akcentovala reforme u poglavljima 23 i 24 - odnose se na vladavinu prava.

Obavestila je Putrihovu da je Vlada prihvatila i uvažila sve preporuke Venecijanske komisije oko Ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa i sprovela transparentan i inkluzivan proces javne debate.

Napomenula je da je i da je Vlada usvojila Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći kao i Zakon o zaštiti podataka ličnosti, da su u pripremi Zakon o sprečavanju korupcije, Zakon o poreklu imovine i nova medijska strategija.

Sve to, istakla je Joksimović, predstavlja važan korpus aktivnosti iz oblasti poglavlja 23 i 24, a na osnovu kojih se donose odluke i o otvaranju drugih poglavlja.

Ministar je navela i da građani znaju da je EU najveći donator sredstava sa razvoj države i da Srbija ne posmatra EU kao bankomat, već kao sistem najboljih normi i vrednosti koji poboljšavaju kvalitet i životni standard građana.

Jadranka Joksimović obavestila je Luciju Putrih o negativnom razvoju u dijalogu Beograda i Prištine, imajući u vidu da Priština - za razliku od Beograda, za šest godina nije ispunila ni jednu odredbu iz Briselskog sporazuma, a pri tom je dodatno donela nelegalnu unilateralnu odluku o uvođenju tarifa sa robu iz Centralne Srbije, što onemogućava nastavak dijaloga.

Ministar je naglasila da je Srbija dokazala svoju opredeljenost za mirnim načinom rešavanja otvorenih pitanja, ali i da je za bilo kakvo rešenje neophodna i volja druge strane koje očigledno nema.

Lucija Putrih je izjavila je da postoji političko razumevanje da je Zapadni Balkan, i posebno Srbija, važna za EU.

Objasnila je i da bi pre prijema Srbije u EU trebalo ispuniti određene uslove, pre svega u segmentu vladavine prava to su poglavlja 24 i 24, čime će naša država biti spremnija za pridruživanje. Lucija Putrih je izrazila očekivanje da se započete aktivnosti intenziviraju i da su značajne za ukupan proces pregovora.

Ona veruje da će se posle izbora za EP, politika proširenja ponovo aktuelizovati. Sagovornice su se složile da je važno da EU i Srbija nastave da promovišu evropske vrednosti - mir, slobodu i demokratiju.

Jadranka Joksimović je napomenula da je za nas podrška Nemačke u procesu evropskih integracija dragocena.

Zahvalila je na višegodišnjoj i kontinuiranoj tehničko-razvojnoj pomoći Srbiji- u poslednjih 15 godina, ta država opredelila više od 1.8 milijarde evra bespovratnih sredstava za brojne razvojne projekte u našoj zemlji.

Na sastanku je konstatovano da su odnosi dve države na visokom nivou, da postoji obostrana opredeljenost za jačanje sveukupne saradnje, da je Nemačka značajan ekonomski i politički partner Srbije i važna podrška u procesu evropskih integracija.

Izvor: Танјуг

Jadranka JoksimovićLucija PutrihSrbijaNemačkaEU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva