:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

April 20, 2019   17:00

0

227

Mira Marković sahranjena u dvorištu porodične kuće u Požarevcu, pored Slobe

Urna sa posmrtnim ostacima Mirjane Marković položena je danas u zajedničku grobnicu pored supruga Slobodana Miloševića, nekadašnjeg predsednika Srbije i SR Jugoslavije, u dvorištu porodične kuće u Požarevcu.

Polaganju urne uz pesmu Podmoskovske večeri, ispod lipe gde počiva i njen suprug, a gde je prethodno sveštenstvo Eparhije braničevske održalo opelo, nije prisustvovao niko od članova uže porodice - sin Marko, ćerka Marija, unuk Marko...

Oproštajni govor održao je Milovan Bojić, direktor KBC Dedinje, koji je izrazio uverenje da će sud istorije skinuti klevete i laži sa njenog imena ali i njenog pepela.

Bivši predsednik SRJ Momir Bilatović, koji je govorio u ime Udruženja "Sloboda", rekao je da je Mira Marković bila sretna jer je imala ljubav velikog čoveka, Slobodana Miloševića, i da je bila i hrabra žena, a ta hrabrost se, kako je naveo, ogleda u knjigama koje je napisala.

Bila je čast živeti sa ženom koja je imala uverenja, što je danas veoma retko, kazao je on.

Pročitano je i pismo ćerke Marije, u kome se oprašta od majke "drage partizanke" i navodi da joj je drago što ona nije mogla da pročita sve što je pisalo u medijima na dan kada je umrla.

Navela je, pored ostalog, da joj je mnogo žao što je odlučila da bude pokopana u Požarevcu, "ti i tata sami, gde ja i Marko nikada nećemo doći".

Polaganju urne prisustvovali su ministri iz redova SPS Slavica Đukić Dejanović i Goran Trivan, lider radikala Vojislav Šešelj i funkcionerka SRS Vjerica Radeta, bivši zvaničnici Srbije i SRJ Nikola Šainović Momir Bulatović, Živorad Jovanović, Žarko Obradović, Milutin Mrkonjić, kao i Dragomir Karić, Zorica Brunclik i Miroljub Kemiš, rodbina, prijatelji i brojni građani.

Deo građana ostao je ispred kapija porodične kuće Miloševića.

Urna sa posmrtnim ostacima Mirjane Mire Marković stigla je juče iz Rusije u Srbiju.

Ona je preminula 14. aprila u 77. godini u Moskvi od komplikacija izazvanih upalom pluća, koju je dobila nakon dve operacije.

Pre polaganje urne, u Domu kulture održana je komemoracija u organizaciji Udruženja "Sloboda".

Izvor: Танјуг

Mira MarkovićkomemoracijaPožarevac
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva